Aratam, dar rezolvam?

Integrarea europeana ne-a facut foarte pasatori de comunitate. Comunitate am avut si in comunism, ca doar de acolo a pornit ideea de comunitate. Dar acum suntem liberi, nu mai suntem in comunism, nu mai traim in comunitatea comunista in care toti trebuiau sa puna umarul la munca, acum suntem in comunitatea europeana si aratam probleme comunitatii. Suntem mai tari si mai breji aratand problemele comunitatii, decat slabi si sclavi muncind sa rezolvam probleme comunitatii. Acuma suntem elevati, domnule, umblam in costume sau in blugi si sacou si mergem sa vorbim oamenilor despre problemele din curtea lor si cum ar putea sa le rezolve. Dar ei sa le rezolve, noi doar le spunem ca au o problema si ca trebuie sa o rezolve. Ca la psiholog: poti sa fii sanatos, ca el tot te gaseste ca esti bolnav.

Daca ii spui unui european din asta despre comunitatea de dinainte de ’89, te face comunist si inapoiat. El acum e european, are viziuni democratice. Daca ii mai spui si de legionari (care erau studenti ce munceau la propriu si rezolvau problemele unei comuntati), garantat de fac extremist. Intr-adevar, e adevarat extremism faptul ca pui mana pe lut si caramida si faci un dispensar intr-un sat uitat de lume, iar actiunea ta determina un medic sa vina regulat si de bunavoie la acel dispensar si sa-si ofere gratuit serviciile acelor sateni (ca pe acest principiu s-a bazat legionarismul).

Dar ce sa-i faci?! Suntem europeni, aratam ca avem nevoie de scoli ca ne pasa de natura care e poluata, stam pe intuneric in semn de protest si apoi dam drumul la becuri, calculatoare, sa postam cat de pasatori suntem noi de pamant. Prin clasele de liceu, la orele de fizica era un profesor care preda ce inseamna pornirea unui aparat electric la alimentarea 220V, consumul de energie, impactul asupra retelei electrice etc. Dar cine sa tina cont de toate acelea cand dadusem cu gustul de libertate, iar cine era liber era automat si destept? Cine avea atunci nevoie de niste legi ale fizicii care nu le va folosi niciodata? Nici macar atunci cand merge la ora pamantului.

Leave a comment