“Am murit degeaba”

Incerc pe cat posibil sa ma tin departe de tot ce e stire despre guvern, parlament, proteste anti-psd etc. Nu ca nu-mi pasa de tara asta, dar sunt scarbit sa citesc si sa vad reportaje numai ce se intampla la nivel de conducere al acestei tari. Cand reusesc sa ma tin departe de aceste stiri, ma intalnesc cu cate un prieten, protestatar cu patos, care imi spune de ce e bine sa ies in strada, sa lupt pentru drepturile mele, ca “cei din ’89 au murit ca sa ne fie noua bine”.

As sta cu oricine de vorba si as discuta orice, doar numai despre politic nu.

Dupa o discutie cu un var (de gradul 5 sau 6) despre proteste, imi permit neobrazarea sa concluzionez cu “pe timpul lui Ceausescu, macar romanii aveau un serviciu, un salariu stabil si nu alergau de nebuni, ca acum, sa faca rost de bani prin munca cinstitia”. Ce oripilat a fost omul ca am putut sa spun asta. Ca el are experienta bunicilor lui (el fiind cu un an mai mic ca mine, deci avea in ’89 nici doi ani impliniti) care au fost maltratati de comunisti, si-au peridut averile, au fost saraciti, deoarece comunistii i-au considerat chiaburi si plus numele care il aveau era asemanator cu al unor luptatori anti-comunisti, iar asta le-a adus numai belele. Curios sau nu, taica-miu imi povestea de bunicii acestui “var” (ca stam in catune vecine, din bunici si strabunici), ca bunica-su era unul din cei mai bogati oameni din sat pe timpul comunistilor (asta prin anii 63 – 64 cand inca la putere nu venise Ceausescu), chiar era vestit pentru tuica si vinul pe care le vindea.

Asa ca stau si ma gandesc: ori minte cu buna-stiinta ori sufera de ridicare in slava acest amic. Nu zic, ca la multe treburi e un om de toata nadejdea, cu multa responsabilitate si foarte organizat, asa ca zic ca are si el o pasarica dusa cu pluta.

Dar totusi, si el ca toti altii care protesteaza sustin ca prin revolutia de la 1989 (asa zisa revolutie, ca deja au inceput sa iasa la iveala multi ofiteri din Armata Romana, activi atunci, spunand ca a fost de fapt o lovitura de stat si nu o revolutie) ne-a schimbat soarta in bine. Daca e bine acum, de ce mai protestam?

Tot protestatarii ii injura pe politicienii de acum, ca au distrus tara. Dar daca urmam logica inceputa, ce au distrus politicienii actuali? Ce a avut tara asta, iar ei au distrus? Aaaa… avut niste fabrici, uzine, combinate, o agricultura care inainte de ’89 functionau la capacitate maxima. Bun, dar pe toate astea in vremea cui au luat amploare? Pe timpul lui Ceausescu? Nu, ca urmand logica, atunci a fost rau. In perioada interbelica? Daca analizam arhivele wikipedia, vedem ca foarte multe uzine au fost construite in anii de dictatura ai lui Ceausescu, iar cele pe care comunismul le-a nationalizat li s-au marit capacitatile de productie. Deja incepem sa avem dubii ca a fost rau pe timpul lui Ceausescu. Deci, o prima concluzie ar fi ca ii acuzam pe politicienii din prezent ca au facut averi prin distrugerea economiei romanesti construita de dictatorul Ceausescu. Curat murdar judecata! Nu stiu daca sa rad sau sa ma cac pe mine de frica la cum judeca acesti protestatari.

Pe timpul lui Ceausescu trebuia sa ai grija ce vorbesti. Dar acum cum e? Pai si acum, daca il ridici in slava pe Ceausescu risti sa fii la puscarie. Ce, acum ai voie sa ii injuri pe actualii politicieni? Sau ai libera exprimare? De unde?! Spune-i cuiva ca esti crestin practicant, ca toti te iau la impins vagoane de nu stii ce-i cu tine. Zi-i cuiva ca esti nationalist roman, un nationalist de tip crestin (asa cum spunea chiar si Parintele Calciu, intr-un interviu acordat B1TV, existent si acum pe youtube), ca e vai si amar de tine: criminalule!!!! Daca esti pro-poponari, esti super de treaba. Daca esti pro-european, esti cool. Daca esti pro-american, deja esti un zeu. Daca esti pro-rus, esti muistu’ dracu’. Nu vi s-a intamplat niciodata? Faceti un experiment si vedeti validitatea unui mare drept de a fi membru european: libertatea de exprimare. Daca unul dintre opozanti va va spune “e parerea ta si ti-o respect”, fi-ti siguri, ca in mintea lui spune “fututi mortii ma-tii de psd-ist!”, cu toate ca poate ati votat cu USR-ul ca si cel care va injura. Asa ca de ce ne plangem ca pe timpul lui Ceausescu nu aveai voie sa vorbesti, ce, acum ai voie? Macar atunci cuvintele tale aveau efect, ca imediat erai urmarit si anchetat. Acum, canci. Imediat esti sorosit, basist, psd-ist, extremist, rusofil, esti orice care vrei sa distrugi tara. Chiar si daca te duci la proteste. Daca nu protestezi ce trebuie sa se protesteze (deci ai libertatea de a participa si ati cere drepturile dupa cum se vede), rapid esti dat la o parte: pesedistu’ dracu’.

Iarasi ca nu am inteles eu: de ce era rau pe timpul lui Ceausescu? Ca nu se gasea de mancare? Dar cati romani au murit de foame, malnutritie in perioada anilor ’80, cat tara si-a platit datorita externa? Eu nu am auzit sa se fi intamplat asa ceva. Cate greve ale muncitorilor au avut loc, in perioada dictaturii ceausiste, fara ca acestea sa se rezolve in favoarea grevistilor? Au fost destule. A cerut Ceausescu interventia armatei si inabusirea sangeroasa a grevelor? Nu. Nu cum s-a intamplat la chinezi, fapt ce a dus, ca astazi, China sa fie cea mai puternica economie mondiala, bazata pe productie, nu pe consum, cum e acum la noi. Apropo, stiati ca statele occidentale s-au imprumutat inclusiv de la chinezi pentru a-si sustine razboaiele? Si stiti prea bine, ca orice imprumut trebuie girat. Ei bine, occidentalii si-au girat imprumuturile cu marile corporatii. Cand am aflat aceasta informatie, am inteles de ce Syngenta este detinuta acum de chinezi, Adama, fosta Makteshim Agan, e detinuta de chinezi, si culmea e ca inca cateva concerne “sunt curtate” de chinezi. Chiar nu va da de inteles cum nici o corporatie nu da in judecata firmele chinezesti ce fac falsuri fidele ale produselor din vest? Nu vi se pare curios ca cele mai scumpe electronice sunt fabricate in China? Curios, ca in anii ’80, Romania producea camioanele Roman Diesel dupa licenta MAN – Saviem. Relatiile economice dintre Romania si China au dus la deschiderea unei linii de asamblare a acestor camione in China, cu componente produse in Romania. Curios sau nu, economia actuala a Chinei se bazeaza pe ideile insuflate de Ceausescu omologilor chinezi, Romania punand umarul la dezvoltarea multor ramuri economice chineze.

Dar na, Ceausescu si-a urat poporul, de asta nu a cerut sa se traga in multime nici in ’89.

Deci concluzia ar fi: ca pe timpul lui Ceausescu era rau, revolutia a insemnat stoparea raului, din 89 pana in prezent e bine, iar noi protestam ca e bine, nu?! Cam asa ar fi logica protestatarilor.

Cel mai mult de suferit au cei care au supravietuit evenimentelor din 89. Ca acestia isi dau seama ce greseala au facut cand au strigat contra lui Ceausescu. Cei mai fericiti sunt cei care au murit, ca au trait acele momente convinsi de o utopie, care s-a concretizat atunci cand au ajuns pe lumea ailalata. Daca ar fi trait, simteau aceeasi deceptie.

P.S.: Produceam tractoare dupa licenta Fiat si le vindeam italienilor, americanilor, francezilor, australienilor etc. Produceam tractoare dupa licenta Steiger si le vindeam americanilor (adica tractorul lor fabricat cu piese romanesti). Fabricam camioane cu licenta MAN (Germania) si Saviem (Franta) si le vindeam nemtilor, francezilor, englezilor. Produceam automobile Dacia (licenta Renault 12 si Renault 10) si Oltcit (licenta Citroen) si le vindeam francezilor. Produceam ARO si TV si vindeam licenta italienilor (Diemme), portughezilor (Portaro), cipriotilor (KMC), spaniolilor, etc. Produceam locomotive electrice (licenta Suedia) si le vindeam si suedezilor. Cam rau cu Ceausescu asta, nenorocitul, asa-i?

 

 

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s