Oglinda

In ultima perioada tot mai multi romani (asa zisi crestini ortodocsi) sustin ca Biserica Ortodoxa Romana sa nu mai fie finantata SI de la bugetul de stat. Nu spun nimic de celelalte culte religioase, care la randul lor sunt finantate de bugetul de stat, ci doar de BOR. Au ei ceva cu Biserica Ortodoxa, ca prea repede construieste Catedrala Mantuirii Neamului. Si au dreptate. Daca Autostrada Transilvania, inceputa de prin 2003 nu e gata inca, papand pana acum peste 2 miliarde de euro, cum se poate ca o catedrala ortodoxa sa fie construita asa repede si cu bani putini, circa 200 de milioane per total, asta incluzand si un spital. Deci, cum sa spun eu, dar popa asta de Daniel e cam nesimtit. Cum isi permite el sa faca atatea, intr-un timp atat de scurt si cu bani putini?! Asta e mai comunist ca Ceausescu, tine cu poporul. Iar romanul credul, stat in buricul capitalei, atotstiutor, crestin cand merge la lacasurile de cult prezentate de ProTV, Antene, Realitati si Romanii, nu e obisnuit cu asemenea nerozii. Cine a mai pomenit ca o institutie a statului sa faca ceva repede, cu bani putini, pentru popor?!
Fac pariu ca daca aceasta catedrala ar fi costat mai mult de 1 miliard de euro, taceau toti romanii. Doar mentalitatea romanului este ca mai bine sa poarte un trening Nike facut din nylon si poliester la Confectia Vaslui, pe care da 200 de euro (dar e Nike), decat un trening din bumbac, fara emblema, facut la Confectia Vaslui, care costa 150 de lei.

Na! Ce mai pot spune? Mentalitatea romanului parvenit care se trezeste in democratie, in libertate si nu stie ce sa faca cu libertatea. O bea, exact ca cei din Colectiv. Dumnezeu sa-I ierte pe cei morti si sa-I vindece pe cei ramasi in viata.

De ce am pomenit de Colectiv?! Simplu: ce are de a face sula cu prefectura? Astia au murit iesind la o bere si ascultand muzica live, la un concert, au stat si au privit cum se extinde focul in local, iar apoi au dat buzna sa iasa. Imediat presa i-a facut eroi pe toti astia. Problema este ca si rudele celor raposati au pus botul la spusele presei, ca asteptau ca presedintele, tara sa-i inmormanteze ca pe eroii armatei romane, cu onoruri militare. Ca sa ne fie clar, si eu merg in cluburi, in cafenele, in restaurante, dar daca ia foc localul unde ma aflu, nu devin erou. Exclus! Iar de aici a inceput manipularea maselor de prostavani de catre politic (s-a mai zis ceva de Oprea dupa Colectiv?). Cine era vinovat de incendiul de la bodega?! Biserica. Culmea, o institutie care utilizeaza alcoolul in ceremonialul liturgic, dar condamna consumul abuziv de alcool, este condamnata ca au ars niste copchii (unii cu varste cu mult peste 18 ani). Si de ce e vinovata Biserica pentru incendiu? Pentru ca primeste sume de bani pentru construirea unei catedrale. Stiu ca-s prost, dar in nici un caz nu mi-ar trece prin cap o asemenea logica.
Si cu toate astea toti preotii sunt niste golani, niste corupti, niste insensibili, pentru ca nu au fost langa victimele de la Colectiv. Si cu toate astea, in timpul interventiei pompierilor, un preot era prezent si alaturi de victime. A doua zi, spitalele care aveau internati arsii primeau peste 700 litri de sange stransi in urma campaniei unui preot. Preotii, dar toti, au facut rugaciuni inclusiv pentru victime, chiar daca nu le-au pomenit pe nume. Acestia ii pomenesc pe toti crestinii, chiar daca crestinii mai stau prin baruri si bodegi, preotii tot ii pomenesc in rugaciunile lor. Dar romanul “destept” in fata berii stie sigur, dar sigur stie ca doar e destept, ca “popa nu-l pomeneste, pentru ca da banii pe bere si nu ii pune in cutia milei sau in buzunarul sutanei”.

Dragii mei, care acuzati popii, va garantez ca ei, popii, preotii, clericii, sunt pentru noi, mirenii, oglinda noastra. Iar noi, mirenii, suntem oglinda lor. Prin urmare, daca spunem de un popa ca e curvar, hot, milog, lenes, corupt, betiv, lacom, opulent, si in alte moduri, sa ne aducem aminte ca uitandu-ne la fata celui pe care il acuzam, de fapt ne vedem propria persoana. Bine, asta daca inca mai sustineti ca sunteti ortodocsi, ca daca nu mai sunteti, de ce va mai legati de preoti, chiar si atei fiind? La fel si in cazul preotilor; daca ei spun ca enoriasii lor sunt pacatosi, sa-si aduca aminte ca enoriasul este de fapt o oglinda, iar el, ca preot, se uita in oglinda.

Am vazut biserici de parohie, schituri, manastiri…. aratau ca niste adevarate colturi de Rai. Si nu cred ca vreun preot, calugar sau calugarita ar fi facut stagii de pregatire prin nu stiu ce tara, schimburi de experienta cu alte culte sau alte practici specifice corporatistilor. Astia au facut totul neparasind granitele acestei tari, cu resurse din tara. Ce am mai observat la cei care au contribuit la astfel de realizari (pentru ca asta sunt)? Toti folosesc expresia “sa facem”, nu “sa se faca”, si nu se lauda cu faptul ca au facut. Romanasii nostri care si-au “cerut drepturile in strada” nu dau cu matura in fata usii, pe scara blocului, pentru ca ei platesc taxe si impozite, inclusiv pentru a plati un om care sa mature pe scara blocului. E rusinos domnule, sa dai cu matura! Dar se lauda ca l-au dat jos pe Ponta. Nici ei nu isi dau seama cum, dar sigur ei l-au dat.

Dragi romani, tara asta nu se duce de rapa din cauza sumelor de bani din buget care merg la culte, mai ales Catedrala Mantuirii Neamului. Tara asta se duce de rapa, pentru ca ne credem prea destepti, ca sa vedem cat suntem de prosti si de manipulati.

P.S.: E rusinos sa bati covorul, cand s-a inventat aspiratorul.

4 thoughts on “Oglinda

 1. Prietene, bravo!
  Se vede treaba ca ai trecut de 30 de anisori si nu degeaba. Continua sa spui ceea ce gandesti cand iti mai dau “istia” o litra de timp.

  Doamne ajuta!

 2. Eu iti multumesc tie pt. ca-mi mai dai speranta ca in tara asta mai sunt si oameni care nu gandesc numai de la brau in jos sau numai prin prisma interesului material. Daca esti de acord, iti las doua link-uri care duc la un articol interesant, din punctul meu de vedere. Eu l-as fi intitulat: “Un alt aspect al “democratiei”.

  Numai bine si Doamne ajuta!
  http://www.evz.ro/marele-secret-din-spatele-victoriei-lui-trump-i.html
  http://www.evz.ro/marele-secret-din-spatele-victoriei-lui-trump-ii-1.html

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s