Apus sau Rasarit?

Pe facebook, porecla cea mai intalnita este “Photography”. Toti cei care au porecla aceasta pozeaza intens linistea rasaritului, de la inceputul zilei, dar si frumusetea apusului din finalul unei zi obositoare. Aceste “picturi” electronizate sunt transpuse si in viata reala, prin diferenta de mentalitate intre cele doua societati ale planetei: vestul si estul.

Sub frumusetea cladirilor, a ordinii, a vietii linistite (dpdv financiar), societatea occidentala ascunde foarte multe drame: droguri, homosexualitate, criminalitate, analfabetism, malpraxism, import masiv de inteligenta umana, import masiv de marfuri de inalta calitate din partea de est. Sub aspectul prosperitatii, viata in occident este cu mult mai tumultoasa si mai grea decat o lasa mass-media sa se vada. Toate aceastea au loc concomitent cu o denigrare continua a Bisericii.

In est, lucrurile stau tocmai invers. Estul este un taram al contrastelor: saracie langa bogatie, lux langa mizerie, dar, ce-i mai important, chiar si cei mai saraci oameni cunosc scrisul si cititul.
Linistea estului este oferita de prezenta Bisericii, care face in continuare miracole, chiar daca nu le vedem. Orfelinatele sunt golite de copiii parasiti de mame si luate de monahi si monahii, crescuti, educati in scolile publice si oferiti societatii ca specialisti. Curios, acesti specialisti sunt doriti si de occident, occident ai carui scoala nu scoate calitatea de care are nevoie. Acesti specialisti, plecati din orfelinate, sub “indoctrinarea dogmelor crestine” sunt insetati si infometati dupa informatie, de aceea ei sunt intr-un continuu studiu si formare profesionala si umana, incat isi impun respectul prin nivelul ridicat de educatie.

E adevarat, ca la nivel mondial imaginea estului este promovata, prin filmele hollywodiene, ca una a saraciei, a lipsei educatiei si a raului, iar imaginea vestului este una a super-inteligentei, a bogatiei si a binelui. Total fals! De ce marile companii occidentale au peste 50% inteligenta estica? De ce spitalele vestice au o proportie semnificabila de cadre medicale estice?

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s