Bunatate vs pozitivism

Nu stiu cati din cei care sustin ca “au o atitudine pozitiva” inteleg diferenta intre atitudine pozitiva si bunatate. Cele doua notiuni sunt total diferite, asemeni situatiei in care dragostea se confunda cu sexul.

Curios ca un om “contaminat” de bunatate radiaza de fericire, zambeste, este optimist si nu se va plange niciodata de greutatile care ii apar in viata. Plus ca isi ajuta semenii fara sa faca reclama din aceasta. Dar un om cu atitudine pozitiva zambeste, dar nu simte fericire, ofera fara sa simta bucuria de a oferi, isi “face” reclama atunci cand ofera sau ajuta un om. Ca sa nu mai zic si faptul ca pesimismul si suicidul sunt gandurile de baza. Bunatatea nu poate fi traita decat atunci cand este invatata de la cineva care stie ce este bunatatea. Singura sursa de bunatate nu este decat Dumnezeu. Pe cand pozitivismul nu este de la Dumnezeu. Asta pentru ca si un hot are o atitudine pozitiva cand isi savarseste actul, violatorul are o atitudine pozitiva cand isi satisface nevoia sexuala, criminalul are o atitudine pozitiva cand isi vede victima sfarsindu-se si ii simte durerea. Pozitivismul este trait, in mare parte, de cei care sunt tocmai opusul oamenilor buni.

Eu nu am vazut vreo bunica care sa radieze de bunatate si sa-si injure nepotii. Ba dimpotriva, am auzit din gura lor “sudalme” de genul “da-ti-ar Dumnezeu minte”. Dar am vazut si bunici care erau foarte pozitivi cand nepotii se loveau dupa ce ii ocarasera ca le-au spart vreo vaza sau le-au schimbat locul unor surubelnite.

Asa ca eu nu inteleg rolul promovarii atitudinii pozitive in randul tinerilor, daca acestia nu cunosc ce este aceea bunatate. Bunatatea vine doar de la Dumnezeu. Consider ca scoaterea orei de religie din programa scolara si inlocuirea ei cu materii care sa invete tanarul atitudinea pozitiva are ca deznodamant formarea de noi delicventi fara discernamant. Si asa printre apropiatii mei care sunt foarte pozitivi intoleranta si discriminarea sunt printre atributele lor de baza: daca nu esti de acord cu ei sau ii contrazici, ti-ai pus streangul de gat.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s