Pro sau Contra Rusia?!

Dupa revolutia din ’89, romanii sunt foarte porniti pe directia vest si se opun in totalitate estului, in special Rusiei. Ei vad in vest prosperitate, bogatie, trai mai bun, lux, asta datorita mass-mediei care prezinta constant opulenta vestului si mai putin partile rele. Daca in perioada dictaturilor exista un Minister al Propagandei, acum acest Minister (putere executiva) a fost transferat in mana presei (a “patra putere in stat”, iar prin analogie devine putere executiva).

In prezent un roman nu are voie sa aiba o parere proprie, personala, subiectiva, fara sa fie categorisit in vreun fel. Daca ai o parere buna despre Rusia, esti rusofil, comunist si meriti omorat cu pietre de romanii cu orientare europeana, orientare ce vizeaza dreptul la libera exprimare, dreptul la opinie, dreptul la diversitate, etc. Daca ai o parere buna despre vest si mai esti si de acord cu curvasareala legalizata, cu drogurile “usoare” legalizate, cu homosexualitatea ……. dom’le, ce mai! Esti un adevarat spirit civic, democratic si tot ce mai vrei! Esti un fel de arian, ai inteles rostul acestei societati libere (oare chiar e libera?!).

Hai sa facem o comparatie intre cele doua sfere de influenta politica, tehnica, sociala, morala si culturala: Rusia si Vestul!

Daca spui: Rusia, spui automat COMUNISM. Fals! Dupa cum bine stiti, comunismul a fost conceput de Friedrich Engels si Karl Marx. Freidrich Engels s-a nascut in  Barmen-Elberfeld (acum Wuppertal), primul fiu al al unui industrias german din domeniul textilelor. Karl Marx, cel de-al doilea parinte al COMUNISMULUI, s-a nascut in Trier, Germania, avand origini iudaice. Concluzia: COMUNISMUL a luat nastere in Vest si nu in Rusia, asa cum considera romanii. Cei drept, in Rusia acesta a prins un teren propice, teren ce a permis uciderea a milioane de civili in numele socialismului de clasa nascut in Vest. Comunismul vestic a ucis si a redus la tacere prin teroare, in Romania, toata intelectualitatea romaneasca.

Sa ramanem tot in sfera politicului, haideti sa-l analizam putin pe Putin. Personal, consider ca acest om a inteles ce inseamna sa faci politica externa a poporului tau (ca de politica interna nu ma pot exprima, iar daca are cineva ceva de completat, sa aibe macar 2 ani traiti in Rusia actuala si sa nu-si exprime opinia pe baza stirilor din mass-media). Omul acesta furnizeaza Vestului toate resursele tarii sale pe care Vestul le cere, dar cere si un pret: ca Vestul sa nu-si bata joc de el si de tara sa. Vestul (UE, SUA, Canada etc) e mort fara gaze, petrol, minerale, resurse de care Siberia nu duce lipsa. Noi ne-am alaturat Vestului si le dam pe ni’ca-toata resursele, ba ni le cumparam de la ei, asta ca sa fim si noi in UE si in NATO. Asa ca din punctul meu de vedere, jos palaria in fata lui Putin ca om politic si negociator in numele poporului rus.

Tehnic vorbind, Rusia este o tara producatoare de automobile, masini grele, utilaje, utilaje agricole, tehnologii media si multe altele. Este adevarat ca productia interna nu asigura consumul propriu, motiv pentru care fac importuri din UE. Dar daca privim la masinile lor, nu au confortul si luxul celor Vestice, dar nu se impotmolesc si raman blocate in namol sau zapada de 20 cm. In spoturi, automobilele vestice sunt cele mai bune, dar in realitate, daca se strica un senzor stai si faci dansul ploii pana vine service-ul. La masinile rusesti, nu ai atat tehnologie, dar zbori, la propriu, prin namoale, zapezi inalte si alte obstacole. Si intrebare: de ce sa dau 60.000 de euro pe o masina luxoasa si sa fiu nevoit sa chem asistenta tehnica cand raman blocat, cand pot sa dau 6.000 de euro pe o masina noua care zburda pe orice drum? Puteti compara un Ural, un Kraz, un Kamaz, un Zil, un MKVT cu MAN, Mercedes-Benz sau DAF? Sau un G-classe 6×6 cu un UAZ 6×6 sau un GAZ 6×6, sau orice alta masina 4×4 vestica cu una 4×4 rusa? Da, la confort, dar nu si la zburdalnicia din afara asfaltului.

Daca ne uitam ca pe piata noastra avem suficient de multe gadgeturi facute la rusi, ce rivalizeaza cu marile marci, dar la preturi echivalente cu produsele noastre autohtone, are rost sa mai zic ceva?

Societatea rusa nu e diferita de societatea vestica: fiecare padure cu uscaturile ei. Treaba este ca Mass-media a avut grija ca prin propaganda sa arate, mereu, saracia Rusiei si bogatia Vestului. Cand mai arata si viceversa, bogatii Rusiei sunt toti, dar absolut toti, niste mafioti, oligarhi, etc, iar saracia Vestului e doar o greseala, dar e acolo, in numar insignifiabil (cam in procent ce atinge jumatatea, asta in realitate).

Moral, rusii sunt vazuti ca niste betivani, prostavani, comunisti, intoleranti, cam tot cei rau  la un om vezi la rusi. Ei, dar vesticii,… dom’le, vesticii sunt painea lui Dumnezeu. Vesticii sunt elevati, culti, scoliti, isi stiu drepturile (care ‘or fi alea nici ei nu cred ca le stiu). Asta in timpul zilei, ca spre dimineata dorm prin santuri morti de beti. In realitate, din punct de vedere moral, rusii si vesticii sunt oameni la fel de normali.

Voi ati vazut ca fotografii fac rusii? Sunt extraordinare. Utilizeaza aceleasi aparate foto ca si vesticii, dar ce iese de pe mana lor este absolut fenomenal. Vizual, pictorii rusi au lasat mostenire lumii opere de mare exceptie, picturi care te pun pe ganduri daca imaginea este reala sau desenata. Daca la pictura vestica stai si te intrebi daca cele doua linii cu trei culori sunt o fiinta umana sau o forma geometrica, la picturile ruse te intrebi daca este o imagine desenata sau nu. Literatura rusa este iarasi fenomenala. Cei care au citit Dostoievski, Puskin, Tolstoi, Cehov ma pot contrazice. Ceaikovski, Glazunov, Jileaev va spune ceva? Sa mai dau nume? Rogozin, Slavofil, Berdiaev, Mendeleev, Pavlov. Suficient?

Asa ca, stimatii mei romani, cand vorbim de Rusia si de Vest ar trebuii sa vorbim cu moderatie si echilibrare. Caci Rusia nu inseamna doar dezastru, iar Vestul nu inseamna numai bine. Cum am mai spus-o si alte dati: la Vest apune Soarele.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s