Ce rol are armata?

In fiecare zi aud de “drepturi europene”, “valori europene” si alte astfel de sintagme. Oare cei care le folosesc cunosc aceste drepturi si valori? Le-au citit de undeva sau le inventeaza pe ideea ca “asta ar insemna Europa”?

Zilele acestea citeam un articol publicat pe pagina de feisbuc Irationalitatea Ateismului despre un “ninjalau” lovit de schijele unei bombe aruncate dintr-un avion al armatei ucrainiene. Ce-a facut “ninjalaul”? Un european ar fi inceput sa urle si sa injure de mama focului. “Ninjalaul” nostru, ranit si sangerand, s-a pus in genunchi si s-a rugat lui Dumnezeu ca celelalte bombe aruncate de avioanele armatei sa nu explodeze. Poate unora li se va parea un miracol, poate altora o coincidenta: bombele nu au explodat.

Eu sunt inginer oenolog, iar in liceu am fost in clasa de matematica-fizica. Cert este ca am inteles, cu varf si indesat, ca probabilitatea ca un eveniment sa aibe loc creste cu cat numarul de conditii pe care le indeplineste sa fie cat mai mare. Imi aduc aminte ca pentru o ecuatie de jumatate de rand iesea o rezolvare de vreo 3 pagini de caiet studentesc, datorita numeroaselor conditii pe care le puneam la socoteala.

Ei bine, o bomba “pusa in slujba” pacii nu cred ca a avut parte de o cercetare sumara; sunt sigur ca a trecut prin suficient de multe teste incat sa poata fi scoasa la lumina si sa-si faca treaba. Prin urmare, nu cred ca acele bombe neexplodate au fost o coincidenta. Sunt sigur ca a fost taria rugaciunii “ninjalaului” catre Dumnezeu, ca sa nu simta si alti semeni de-ai lui durerea pricinuita de schije.

De ce avem razboi intr-o lume dominata de moralitate si valori democratice?
Pe cei care aderati la valori europene si drepturi europene, vreau sa va intreb: de ce initiatorii razboaielor actuale sunt tocmai guvernele statelor pe care le admirati: Franta, Germania, Marea Britanie, SUA (in frunte)? Daca aceste guverne va spun de valori si drepturi, de ce tocmai ele ingradesc drepturile altor civili din state care nu le apartin?

In razboi, privesc cu stupoare, civilii isi revarsa ura fata de soldati, in nici un caz fata de cei pe care ii aleg. De ce? Ce vina au acei soldati? Ei sunt ca si voi: sub aspectul patriotismului sunt pusi sa ucida; caci pe front nu-ti aperi doar tara, iti aperi si viata. Acesti soldati, indiferent de tabara din care fac parte, ei isi apara tara lor si isi fac datoria fata de tara lor, indiferent daca e bine sau nu. Cei care sunt raspunzatori de actiunile soldatilor sunt conducatorii. Un conducator veritabil intotdeauna va alege calea dialogului si a negocierii diplomatice, nu razboiul.

O negociere adevarata va merge pe premisa “eu castig – tu castigi”. Din moment ce guvernele occidentale se folosesc de armata, aceasta premisa nu mai e valabila. Va fi valabila “eu castig – tu …”…….; aveam un coleg in facultate care, atunci cand iesea in pierdere si era intrebat “ce-ai facut?”, raspundea “p*l@”. Cam aceasta este o valoare a lumii europene: bogatul sa castige si saracul sa piarda.

Interesant mai este faptul ca aceste “valori europene” si “drepturi europene” sunt insotite si de un grad ridicat de denigrare a credintei in divinitate. Oare e moral, ca fara Dumnezeu, sa iei cu forta armata resursele unei tari (petrol, minereuri metalifere, minerale etc) si sa vii dupa si sa-i ceri bani pe motiv ca “vrei sa-i ajuti populatia sa nu mai moara de foame”? E moral ca de decenii, statele dezvoltate sa ia “pe degeaba” resurse foarte scumpe, si sa dea la schimb ajutoare la preturi ridicate? E moral ca un asemenea jaf sa-l numim “valoare europeana”?

Pentru ce sa admir statele din vest? Pentru ca au muzee de arta, muzee de stiinta, autori celebri, spitale supra-dotate, magazine, mall-uri si salarii decente? Cum le au? Jefuind alte state sarace, luand paine de la gura unor saraci si sa o manance bogatii? Eu ma pis pe ele de state dezvoltate si culturale, daca “a fura” inseamna valoare europeana si este o valoare europeana care nu se bazeaza pe credinta. Nu ma incalzeste cu nimic sa vad cladirea impozanta a unui muzeu, daca aceasta cladire este intretinuta cu banii furati.

Daca vreti valori europene cereti desfiintarea armatei si cereti inlocuirea ei cu negocierea. Nu se merita sa moara oameni din cauza faradelegilor unor mediocri. Cand imi spune cineva de “stat european”, eu percep un stat fara armata, fara politie, fara organe de control, un stat care lumea convietuieste pe baza onestitatii. Diferenta intre realitate si perceptia mea este imensa: statele europene au o armata dotata pana in dinti, politie la fiecare colt de strada, organe de control capabile sa te caute si in c@r, furtul si minciunea fiind la baza moralitatii fiecarui cetatean european.

Ce rol are armata?
In istorie, armata isi apara poporul, granitele si valorile poporului: credinta, limba si averile. Pe baza acelor criterii, sunt multi romani care intra in armata, dar, inconstient, nu mai apara acele valori. Valorile pe care acum le apara sunt: furtul si minciuna, valori europene cu un puternic curent ateu. “Sa nu furi” si “Sa nu minti” sunt doua legi din decalog. Doar un inapoiat mai citeste Biblia si o mai ia in considerare, ca doar “suntem cetateni europeni”.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s