Crestin la zile mari

Citatul preluat de la unul din marii teologi romani, Nechifor Crainic, m-a inspirat sa scriu acest post. Care citat? Acela ca nu ne putem numi crestini daca stim adevarul evanghelic; crestini suntem daca traim acest adevar.

Mai exact, ce inseamna pentru fiecare Craciunul sau Pastele? Pentru marea majoritate, declarata si rationala si “nespalata pe creier de religie”, Craciunul inseamna sarbatoare, cadouri, Mos Craciun, etc, iar Pastele tot la fel: sarbatoare, iepuras, oua rosii (oare de ce oua rosii?), cadouri etc. Craciun nu inseamna Mos Craciun, inseamna nasterea pamanteasca a Fiului lui Dumnezeu, cel ce a pus in practica, material, bunatatea si iubirea asa cum sunt ele, de la Dumenzeu. El nu a venit sa ne dea daruri, sa ne bucuram de ele cateva zile si in anul urmator sa ne dea altele. El ne-a oferit ceva ce putem avea mereu, ceva nemuritor. Dar n-avem noi treaba! Noi suntem mai buni, fara sa credem in Dumnezeu.

Ce mi se pare stupid in perioada marilor sarbatori, ca mai peste tot se gasesc cate unii care isi aduc aminte ca “macar de sarbatori sa fie mai buni” si ofera cadouri celor saraci. Bun, nimic de reprosat aici. Ce am de reprosat este: de ce “macar de sarbatori”? In restul anului ce fac? Aaaa, in restul anului sunt ocupati cu telefoane mai destepte ca ei si excursii prin tari calde. Sa inteleg ca daca ofer un cadou unui om sarac, acum de sarbatori, gata sunt crestin? Imi aduc aminte de el acum, dar in restul anului ce face? Vorba parvenitilor: “da-l in plm, de sarantoc! Sa se descurce! Sa munceasca!”, iar de sarbatori isi aduc aminte de el si ii fac cadou vreo doi cozonaci, vreo doua toale care nu le mai imbraca si mai vad ei ce.

Frumoasa europenizare: la alegeri vin candidatii si de sarbatori vin rationalii. Ca in rest, Dumnezeu sa aibe grija de sarantoci.

Mi-e scarba de astfel de oameni. Mai ales ca sunt atat de buni incat e musai sa apari prin ziare, stiri televizate, statusuri pe facebook si alte modalitati prin care “sa-si arate marinimia si generozitatea”. Mai stiti sceneta din filmul “Vizitatorii” in care lordul manca la masa si arunca oasele valetului, iar valetul striga din toti rarunchii cat de mare si bun la suflet e stapanul sau? Cam asa sunt scenele acestea de sarbatori.

Se vede cat de tare s-a denaturat aceasta sarbatoare a crestinatatii. Iisus nu a spus nici unuia om ca trebuie sa ajuti un alt om la o sarbatoare anume si sa spui si altora ca l-ai ajutat. Dimpotriva, pe omul aflat la suferint sa-l ajuti mereu si inca s-o faci pe ascuns, sa nu afle lumea si sa nu te lauzi, ca daca te lauzi nu inseamna ca esti mai bun sau mai iubitor de oameni, ba dimpotriva, esti invers.

La inceput imi pareau normale aceste gesturi, acum, la cum sunt “promovate” de cei care le infaptuiesc, din amuzante incep sa devina vomitoase, asemeni emisiunilor tv: dau pe dinafara de bunatate si pasare.

Sunt curios: voi astia care va inghesuiti acum cu daruri, tot voi ii veti scoate din case atunci cand nametii ii vor acoperi? Tot voi le veti cara lemne sa se incalzeasca cand se va lasa gerul? Tot voi ii veti ajuta sa scoata apa din curti cand vor fi inundati? Nu cred, ca doar voi nu sunteti sclavi, atunci veti sta la caldura ca sunteti frigurosi sau veti fi pe la bulgari, la all-inclusive. Voi veniti de sarbatori sa-i intrebati de sanatate si tot voi raspundeti “sunt bine, sanatosi”, ca doar nu aveti timp sa stati, voi sunteti europeni.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s