Cutremur vs gaze

Citeam aseara un articol pe ziarul online vranceamedia.ro ca la baza cutremurului de aseara exista posibilitatea sa fie tocmai explorarile facute in vederea gasirii gazelor de sist. Cei drept in Vrancea sunt cateva sonde in apropiere de Adjud si Fitionesti (aproape de Panciu). Ciudat ca intotdeauna cutremurele au avut loc in zona Vrancioaia, in zona de munte, in nici un caz la baza dealurilor, chiar la zona de trecere de la ses la deal. Ideea de la care a plecat aceast ipoteza a fost aceea ca epicentrul a fost la 39 de km adancime, mai exact la mai putin de jumatate din adancimea normala a cutremurelor naturale care au loc in  aceasta zona.

Cum l-am resimtit eu? Cred ca a tinut undeva la vreo 20 de secunde, dar fiind puternic a tinut mult. Jos las articolul preluat pe ziare.com, unde am gasit informatiile referitoare la

“Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter a avut loc, sambata seara, in zona Vrancea.

Seismul s-a produs la ora 21.14, in judetul Vrancea, potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP).

Cutremurul a avut loc la o adancime de 39 de kilometri si s-a simtit inclusiv in Bucuresti.

Initial s-a anuntat oficial o magnitudine 5,5. Apoi aceasta a fost reevaluata la 5,6 si ulterior la 5,7.

Orasele cele mai apropiate de epicentrul seismului sunt Marasesti (sase kilometri), Tecuci (22 kilometri) si Focsani (21 de kilometri), Adjud (25 de kilometri) si Onesti (51 de kilometri), potrivit INFP.

Patru comune din Vrancea au ramas fara curent electric, a anuntat Cristina Duta de la ISU Vrancea.

In judetul Tulcea a fost afectat peretele unei case si o conducta de apa, iar la Focsani un acoperis de bloc. Nu exista victime, a anuntat Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul de Interne, pentru B1 TV.

Seismul s-a resimtit in numeroase orase ale tarii, printre care Galati, Buzau, Bacau, Piatra Neamt, Iasi, Fetesti, Tulcea, Mangalia, Medias, Ploiesti, Vaslui, Botosani si Campulung Muscel. Mai multe persoane au sunat la 112 din cauza unor atacuri de panica.

Cei care au simtit cutremurul scriu pe retelele sociale ca acesta a durat intre 30 si 45 de secunde.

Directorul stiintific al INFP, Mircea Radulian, a declarat, la Romania TV, ca pot exista replici, timp de 4-5 zile, dar ele vor fi destul de mici, cu o magnitudine de cel mult 4 grade, si cel mai probabil nu vor fi resimtite.

Specialistul a precizat ca adancimea de doar 40 km este deosebita pentru zona Vrancea, unde de obicei evenimentele seismice au loc mai profund.

La scurt timp dupa producerea seismului, retelele de telefonie mobila au picat, din cauza numarului mare de oameni care au incercat sa isi sune apropiatii.

Cutremurul cu cea mai mare magnitudine produs pana acum in 2014, in Romania, a avut 5 grade si s-a inregistrat la 29 martie, tot in zona seismica Vrancea.

La 6 octombrie 2013, in Vrancea a avut loc un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, la vremea respectiva fiind cel mai mare din ultimii patru ani.”

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s