“Aici sunt banii dumneavoastra!”

Sub aceasta deviza a fost motivata cheltuirea banilor stransi din taxele pe autoturisme si pentru circularea pe drumurile publice in perioada 1999 – 2003. In acea perioada, DN2/E85 a fost modernizata si marita cu cate o banda pe sens, iar pe toate panourile de informare asupra lucrarilor scria “Aici sunt banii dumneavoastra!”.

Fac si eu un imprumut al acestei devize si vreau sa va informez cam pe ce se duc banii dumneavoastra, recte si eu printre dumneavoastra.

Tot auzim frecvent de scaderea CAS-ul si a TVA-ului, dar cu toate acestea nu vad/vedem nici o urma sau umbra de imbunatatire a sectoarelor vizate de aceste scaderi. Daca ne luam dupa CAS, si facem niste calcule simple ramanem socati cati bani se strang la nivel national ce au ca destinatie sectorul medical. Dar vedem vreo modernizare a vreunui spital? Vedem vreun medic rezident super-pregatit teoretic si practic care este multumit de salariu? Vedem conditii mai bune in spitalele de la tara sau cele orasenesti? Nu.

Intr-un stat educatia si sanatatea ar trebuii sa mearga zbirna, cel putin teoretic. Daca educatia stim cum functioneaza, educatia nu e mai prejos. La ora actuala, profesorii fac inca performanta pe materiale didactice vechi si pe salarii la fel  de vechi ca si materialul didactic. Iar aici ma refer la profesorii ce fac performanta la scoala si nu cu meditatii in particular.

Dar totusi, unde se duc acestia bani care reprezinta aproximativ 30% din salariul fiecarui roman si din banii luati din alte taxe si impozite? Ei bine la plata “taxei de club” (ca sa ne mentinem membri UE, NATO si alte organizatii internationale). Ce fac aceste organizatii cu toti banii stransi? Deci? Ganditi-va ca se strang miliarde de euro si miliarde de dolari, bani ai unor oameni ca mine si ca voi. Ce se fac cu aceste sume imense?

De ani buni se fac cercetari in domeniul medical pentru gasirea unor metode de vindecare medicamentoasa a SIDEI, cancerului (indiferent de forma) si a altor boli grave. Acestia ani au devenit decenii, poate in curand vor deveni si secole. Cu toate acestea inovatii in domeniul telefoanelor mobile, al tabletelor si al altor prostioare din aceastea nefolositoare oamenilor sau cel putin nefolositoare in randul a peste jumatate din populatia planetei, vedem in fiecare an.

Unde s-ar duce acesti bani? Poate ca pe cercetari stiintifice precum: “pozitia de sex ideala atunci cand te doare spatele”, “cum sa recunosti un posibil partener ce vrea sa faca sex cu tine”, “cum sa bei incat sa nu te imbeti repede”, “iata ordinea ideala de a bea bauturile alcoolice incat sa nu te imbeti”, “tie teama de o sarcina nedorita? iata ce metoda de contraceptie au descoperit cercetatorii”, “pozitia sexuala adorata de femei”, “e bine sau nu e bine sa inghiti sperma? iata ce spun cercetatorii”, “cercetatorii au venit cu o noua teorie asupra aparitiei vietii pe pamant”, “oare suntem extraterestrii? cercetatorii au gasit un fragment de os ce pare a fi al unui extraterestru” si alte astfel de mii de studii.

Acuma veti spune: “sunt si cercetari bune, numai ca tu nu cauti unde trebuie”. Bun! Ai dreptate! Dar eu ma uit in ziarele cele mai cautate pe piata care nu au articole de scandal. Daca Gandul.info, pe ziare.com, pe adevarul.ro si alte astfel de ziare publica astfel de stiri din lumea stiintifica cum ar putea un om simplu, care nu cunoaste nici o limba straina sau nu navigheaza pe internet cu usurinta, sa afle ultimele descoperiri din domeniul stiintific? In plus, ca sa aflu o informatie trebuie sa platesc sa aflu acea informatie. Mai nene, dar tu din banii cui esti platit sa lucrezi si sa faci cercetare? De ce trebuie sa mai platesc sa aflu ce ai facut tu intr-un an? Sau doi? De ce trebuie sa platesc sa aflu daca exista vreun tratament de vindecare al cancerului? Dar nu imi ceri bani si imi spui pe gratis cum imi e mai comod sa dau la buci. Da!

Vreti scoli si spitale? Uita-ti unde se duc banii pentru scoli si spitale. Nu pe biserici si catedrale. Cel mai dureros este faptul ca cei care lucreaza cu pasiune in cercetare si duc o munca in folosul umanitatii invata in frig, in caldura excesiva, in sali improvizate, sub gloante. Nu sunt interesati de datul la buci, ci vor sa devina oameni mari care sa isi ajute rudele bolnave ce-i sprijina sa mearga la o scoala. Culmea, aceasta mentalitate este samanta credintei, in nici un caz al celor care protesteaza in favoarea constructiei de scoli si spitale, caci acestia sunt atei.

Asa ca atunci cand va fileaza becul si incepeti cu “vrem scoli, spitale/ nu catedrale” mai ganditi-va inainte de a deschide gura.

2 thoughts on ““Aici sunt banii dumneavoastra!”

  1. Dacă am credință, nu vreau neapărat catedrale, ci simple lăcașuri de cult, poate simple capele, în care să-mi pot aduce prinosul meu în fața Bunului Dumnezeu. Citez din memorie: “mai bine va fi primit bănuțul dat de omul sărac, decât galbenul aruncat cu fală de cel avut!”
    Cred că mulțimea de bani ce se cheltuie pe “Catedrala mântuirii neamului” erau mai just cheltuiți pentru a scăpa din moarte pe cei bolnavi sau pentru ca ai noștri copii să poată învăța în spații decente! Sau poate că de ar fi fost INVESTIȚI ar fi adus de zece ori mai mulți bani, ceea ce însemna că se putea construi și vestita deja catedrală, dar se mai puteau cheltui bani și pentru spitale, școli, cercetare, …
    CRED, dar mă interesează și perisabilul vieții, iar de rugat mă rog în singurătatea camerei mele, în fața icoanei așezate la loc de cinste, dar și în oricare loc m-aș afla la un momentdat, atunci când simt nevoia să înalț o rugăciune sau să aduc o mulțumire Domnului!

  2. Nici eu nu sunt de acord in totalitate cu unele “investitii”, dar in nici un caz nu sunt de acord ca banii sa se cheltuie pe zone de cercetare care nu au nici un impact asupra imbunatatirii vietii omului. Si din nefericire, sumele cheltuite sunt enorme; mai ales ca logistica necesara in multe astfel de studii lipseste cu desavarsire.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s