Educatia in viziunea ortodoxa

Sf. Ioan Gura de Aur
“Lucrarea dascalilor este mult mai grea si mult mai mare decat lucrarea mainilor.”
“Invatatura din constrangere nu e facuta sa ramana, dar cea care patrunde in suflet prin dragoste si bunavointa, aceea ramane acolo pentru totdeauna.”
“Oricine doreste poate sa devina dascal, daca nu al altora , cel putin al sau. (…) Cel ce cunoaste este ca si lumanarea aprinsa, de la care pot lua lumina mii de alte lumanari.”
“Nu exista arta mai frumoasa decat arta educatiei. Pictorul si sculptorul fac doar figuri fara viata, dar educatorul creaza un chip viu; uitandu-se la el, se bucura si oamenii, se bucura si Dumnezeu.”
“Copiii vor face in viata cele vazute la parinti. (…) Iar daca va fi cineva respectuos si supus fata de parintii sai, va fi bland si ingaduitor si fata de oameni.”
“Cresterea copiilor este treaba femeii. (…) Ea poarta numele de mama nu pentru ca a nascut copiii, ci pentru ca i-a crescut. Nu natura, ci virtutea o face mama.”

Sf. Vasile cel Mare
“Invatatura faptelor este mult mai vrednica decat cea a cuvintelor.”
“Invataturile date cu forta nu pot dainui in suflete, pe cand invataturile primite in suflet cu placere si bucurie ramana de-a pururi.”

Sfanta Scriptura
“Lasati copiii sa vina la mine.”

Sf. Irineu
“Dumnezeu va avea intotdeauna ceva ce sa-l invete pe om, iar omul va avea intotdeauna ceva de invatat de la Dumnezeu.”

Asta pentru dascalii care nu reusesc sa-si pregateasca elevii sa poata promova bacalaureatul si examenele nationale.

 

5 thoughts on “Educatia in viziunea ortodoxa

  1. In sensul ca statul indoctrineaza cu propria propaganda in asa fel incit sa-si mentina puterea. Tot ceea ce se face in scoli este propaganda facuta de stat. Trebuie mentionat ca statul nu are voie sa se bage in educatie. Chiar citatele date de tine arata ca parintii sint cei care trebuie s-o ofere.

  2. Parintii, cei care inca mai pastreaza si inca mai apara cararea directa catre Dumnezeu, aceia se opun indoctrinarii statului prin ai trezi pe cei care se duc la ei. Realist fiind, in prezent se critica Biserica Ortodoxa si cultele, in nici un caz Biserica (dar cei care aduc acuzele nu fac distinctia). Parintii care se opun nu obliga pe nimeni sa se opuna; cine doreste-i sa-i asculte, ii asculta, cine nu, nu ii asculta. Cine doreste sa se opuna, se opune, cine nu doreste, nu se opune.

  3. Citi parinti isi trimit copiii la scolile publice? Aproape toti! Nimeni nu se opune indoctrinarii statului! La toti le place ca statul are grija de ei! Asa scrie in Scriptura ca trebuie sa se faca??

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s