Relativul Absolut

Cati oameni de stiinta intrati in istoria stiintelor au afirmat ca “totul este relativ”? Cati oameni de stiinta din ziua de azi afirma si sustin ca “totul este relativ”? O majoritate zdrobitoare a acestora, dar si oameni normali sustin ca “totul este relativ”. Nu contrazic, deoarece asta sustin si eu, dar in anumite conditii.

Haideti sa o luam babeste! Cea mai des utilizata formula invatata la scoala, mai exact la materia Fizica, este randamentul. Daca avem o treaba de facut, in mintea noastra incep sa curga o serie de calcule si conditii pe care sa le indeplinim astfel incat sa realizam acea treaba cu un randament cat mai bun: efort minim si eficienta maxim. Cum se calculeaza randamentul? Suma tuturor conditiilor reale care au influentat modul de a ne face treaba impartite la suma tuturor conditiilor ideale care ne-ar fi fost necesare. Mai exact ce am avut in realitate fata de ceea ce ne-am fi dorit noi sa avem: idealul. Pai conditiile ideale am fi putut sa le avem? Da, dar nu toate odata asa cum am fi vrut noi. Acest ideal ar fi un fel de posibil irealizabil, fruct interzis, un posibil imposibil etc. Dar credem in acest ideal? Normal, de aceea ne si raportam la el.

Acelasi lucru il putem spune si despre eficienta. Calculul eficientei este tot o raportare a realului la ideal.

In consecinta, raportandu-ne la formula randamentului noi suntem partea reala, iar Divinitatea este cea ideala. Practic, noi in viata de zi cu zi ne raportam mereu la Divinitate, la Dumnezeu. Chiar si ateii care pun stiintele mai presus de credinta in Dumnezeul Creator isi raporteaza observatiile la Dumnezeu. Interesant cum un Gica-Contra sa mandreste cu impotrivirea lui!

Iar acum nu ma pun sa enumar toate formulele utilizate in domeniul stiintific care fac un raport intre relativ si absolut, ca ar insemna sa iau somai lista pe acest post si nu va sta nimenin sa o citeasca pana la capat.

Si acum sa lasam stiintele si sa vorbim de propria persoana. Noi nu prea tinem socoteala la formule, dar de cate ori nu am zis: “daca nu ploua aranjez gradinita cu flori”, “daca nu era vremea asta se faceau rosiile si erau si mai ieftine”, “daca nu treceam prin groapa aia nu schimbam pivotul” si alte multe “daca nu…”. Prin urmare inconstient discutam de a situatie ideala, anume absoluta, pentru starea fiecaruia din noi, dar avem parte doar de relativism.

Stim cu totii ca Dumnezeu este absolutul. Este o persoana la care totul e posibil. Este ceea ce involuntar si inconstient ne dorim si nu putem avea cu usurinta.

Sa ne mai indoim de existenta Lui cand in practica il invocam mereu?

One thought on “Relativul Absolut

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s