UE a inventat agricultura?

Cred ca imi iau campii (sa ma pastrez in domeniul agro) daca mai aud o data: “si, ceva fonduri europene?”.

De la ce m-am luat. Ofticat pe modul in care se comporta patronii cu proprii angajati, am renuntat la orice forma de angajare si am preluat activitatea familiei, anume m-am apucat de agricultura. Cand mai reintalnesc persoane cu care am rupt legatura o perioada de timp sau cunosc prieteni de-ai parintilor care afla ca m-am pus pe agricultura, toti, dar efectiv toti de zici ca-s setati, pun intrebarea: “si ceva fonduri europene?”. Dar ce…… Doamne iarta-ma!…. agricultura nu a existat pana la integrarea Romaniei un UE? Oare ce au mancat oamenii pana sa ne faca pe noi? Au mancat paine cu faina din grau cultivat de extraterestrii?

Sau omul simplu nu face agricultura decat cu sapa in mana, iar cei “profi” acceseaza fonduri europene si isi cumpara tractoare de ultima generatie care consuma 10 de litri de motorina la ararea unui hectar in comparatie cu cele vechi romanesti care consuma numai 7 – 8 litri la hecatar?

Oamenii astia cred ca sunt mai prostiti de marketing decat agricultorul care sta ziua pe camp sa-si puna la punct culturile. Ma uit ca in toate magazinele specializate pe domeniul agro-horti produsele sunt asezate pe categorii: pentru amatori, pentru uz casnic si pentru profesionisti. Diferentele dintre produse? Nici una, din punctul meu de vedere. Poate doar in mintea naivului care da sute de lei pe un produs ca sa-si linisteasca emotia ca nu lucreaza ca un profesionist.

Pentru cel care citeste acest post: daca vrei sa te apuci de agricultura, fa agricultura fara fonduri europene. Daca te pune necuratul sa accesezi fonduri, lasa-te si cautati un serviciu. Fondurile europene in agricultura sunt accesate numai de cei care au sume de bani castigate fie din alte afaceri, fie din activitati tipic politicianiste. Fondurile europene nu sunt pentru cei care vor sa traiasca linistit si cinstit din agricultura.

Asa ca nu mai intrebati “si, ceva fonduri europene?” ca la scoala nu ati mers cu un pachet cu paine si cas subventionate de stat sau obtinute la instalatii cumparate cu bani de la uniune. Acelea au fost obtinute de mainile crapate si muncite ale unui taran sufletist. Aaaa! Banii dati ca fonduri sunt de fapt banii nostri luati cu japca sub forma taxelor si impozitelor pentru care nu gasim vreo explicatie.

4 thoughts on “UE a inventat agricultura?

  1. M-ai descurajat complet! Deci să nu încercăm a recupera ceva din banii dați către UE, ci să-i lăsăm tot celor care au deja?! Și totuși există familii care au plecat de la zero și, cu ajutorul fondurilor europene, și-au încropit o fermă și o afacere.

  2. Am cunoscut astfel de familie care au plecat de la zero. Toate au avut o sursa de venit sau o suma de bani cu care au inceput afacerea, iar fondurile europene au fost pentru recuperarea unei parti din suma investita. In plus, daca vrei sa ti se aprobe un proiect trebuie sa dai 10% (suma deja stiuta) catre cei care, vezi Doamne, iti aproba proiectul. Stiu persoane care au plecat cu doua proiecte identice facute pe doua localitati diferite, unul a fost aprobat si celalalt nu. Iar persoanele respective le stiu ca fiind oneste si chiar se bucurau ca proiectul nu a mers mai departe.
    Concluzia e una singura: ai bani, toti vin pe langa tine, nu ai toti se feresc si cauta sa-ti puna bete in roate.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s