Povestile lui Ion Creanga si filmul “Veronica” interzise prin lege organica

In acest sfarsit de saptamana, Remus Cernea, reprezentantul ASUR (Asociatia Secular-Umanista din Romania) a propus ministrului educatiei Remus Pricopie ca marele scriitor si povestitor roman Ion Creanga sa fie exclus din programa scolara, iar cartile cu povestile acestuia sa poata fi imprumutate din bibliotecile judetene doar in regim special. “Impreuna cu profesori specialisti membri ASUR am ajuns la concluzia ca regretatul scriitor, Ion Creanga, a introdus in povestile sale scene foarte violente, unele dintre  acestea fiind descrise in amanunt. Am considerat ca prin lecturarea acestora in interiorul scolii de catre educatori, invatatori si chiar profesori duc la adoptarea de catre elevi a unui comportament violent. Iar in ultimii ani violenta scolara si juvenila a crescut alarmant de mult. Povestile precum <<Capra cu trei iezi>> sau <<Harap-Alb>> , spre exemplu, sunt adevarate focare de violenta, mesajul lor actionand asemeni unui mesaj subliminal la nivelul creierului copiilor.”

Conform declaratiei deputatului Remus Cernea inclusiv biografia autorului contine foarte multa violenta afectand emotional copii, chiar daca autorul a avut grija sa-i pun un titlu cu valente inocente. “Este imposibil sa povestesti unor copii de 7 – 9 ani cum un preot isi bate propria fiica in fata catorva zeci de copii. Este imposibil sa povestesti ca bataia are loc in prezenta a trei adulti, din care unul, la ordinul preotului ortodox, loveste o fetita cu un bici, iar preotul priveste multumit la aplicarea pedepsei. Chiar daca intentia preotului a fost de ai scoli pe elevi, sa invete sa citeasca si sa scrie, totusi nu trebuie sa promovam violenta in scoli in acest mod. Acesta este un alt motiv pentru care eu si asociatia pe care o reprezint dorim sa reusim prin actiunea noastra sa scoatem violenta din scolile romanesti. Daca Ion Creanga povesteste ca violenta din scoala pornea la initiativa preotului, de ce nu ar fi la fel si in prezent? De aceea trebuie sa evitam ca ai nostri copii sa mai aibe acces la astfel de povestioare violente si sa nu mai fie speriati ca vor fi batuti atunci cand vor vedea un preot pe holurile scolii. Scoala trebuie sa devina un mediu linistit, propice studiului si dezvoltarii armonioase a viitorilor adulti.”

Discutia dintre reprezentantii ASUR si cei ai Ministerului Educatiei a mai cuprins pe ordinea de zi si celebrul film pentru copii “Veronica”, care, se pare, in opinia specialistilor si a psihologilor scolari cuprinde scene ce pot afecta emotional copii sub 14 ani. Remus Cernea a explicat si acest caz: “Copii au o varsta in care trebuia sa simta tineretea si bucuria vietii. Nu poti sa-i obligi sa se uite la suferinta altor oameni. Ii afecteaza emotional. Copiii membrilor ASUR si ai prietenilor acestora au avut perioade de cateva zile in care erau in depresie dupa ce vizionau acest film. Este imposibil cum aceasta ecranizare prezinta cum o fetita este pedepsita in continuu pentru niste nazdravanii specifice varstei sale. Aceasta ecranizare trebuie scoasa din grila programelor tv si trebuie restrictionata chiar si in cazul vizionarilor online.”

Conform declaratiei purtatorului de cuvant al Ministerului Educatiei, subiectele discutate urmeaza sa fie propuse sub forma de proiect de lege si supus votari in Parlamentul Romaniei in cel mai scurt timp, incat masurile vizate sa intre in vigoare in anul scolar ce va incepe in toamna.

P.S.: Vi se pare o gluma? Da, este un pamflet pana intr-o zi cand veti citi aceste randuri in ziarele nationale in orice zi, mai putin cea de 1 aprilie.

2 thoughts on “Povestile lui Ion Creanga si filmul “Veronica” interzise prin lege organica

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s