Un apel catre profesorii din preuniversitar

De cateva zile vad tot mai multi profesori alaturandu-se demersului facut de un grup umanist ateu prin care se doreste scoaterea Religiei ca materie obligatorie din programa scolara. Mai precis, scoaterea unei ore scolare (adica 50 de minute) dintr-o saptamana si inlocuirea ei cu alta materie, gen educatie sexuala. Ma gandesc cu groaza cum elevii de clasa a II-a sunt nevoiti sa stea si sa invete cum sa-si puna prezervativul sau cum trebuie luate pilulele contraceptive. Mentionez ca nu toti profesorii sunt deranjati de aceasta materie, dar o pondere suficient de mare este foarte deranjata.

Eu ma intreb, cum perturba materia Religie predarea altor materii precum Algebra, Trigonometrie, Fizica, Chimie, Limba si Literatura Romana, Geografie, Istorie, Muzica, Educatie plastica sau alta materie? Eu nu am gasit nicaieri in manualul de Religie o afirmatie, vreun desen sau ceva care sa contravina Teoriei lui Pitagora, legaturilor H – H, operei lui Mihai Eminescu sau George Bacovia sau Teoriei lui Newton. Eu, personal, am invatat la Religie ca nu sunt numai trup, ci sunt ceva mai mult de atat, pe cand aceste materii scolare studiaza numai partea fizica a lumii si nu neaga existenta partii spirituale a acestei lumi. Asa ca nu vad unde deranjeaza predarea materiei Religie pentru 50 de minute intr-o saptamana. Totodata cred ca Muntii Caucaz nu s-au mutat si nici Everestul nu s-a mai inaltat intre timp.

In schimb observ un lucru bizar si ingrijorator. De cand numarul profesorilor deranjati de predarea materiei Religie a crescut, a inceput sa scada ponderea elevilor care promoveaza examele nationale si bacalaureatul. O data cu acest fenomen a inceput sa creasca numarul de copii abandonati, a inceput sa creasca numarul de fete care nasc la o varsta din ce in ce mai frageda, iar aici nu includem numai tiganii, a scazut varsta la care copii incep actul sexual. Banuiesc ca profesorii care sustin acest demers de scoatere a materiei Religie din programa scolara si parinti de baiat sau fata sunt tare mandrii ca fetita lor a fost “sparta” la 10 ani, iar la 13 ani devine pocnitorea cartierului. Sau ca fiul lor la 9 ani este deja tata sau ii cere unei fetite sa faca avort.

Dupa cum am scris mai sus, Religia nu deranjeaza nici o materie, iar celelalte materii nu dereanjeaza Religia. Dar daca un profesor este deranjat ca nu-si poate preda materia din cauza ca mai exista o disciplina numita Religie in orarul elevilor, consider ca este un om frustrat. Acest profesor are datoria, mai intai de toate, sa-si pregateasca elevii suficient de mult la clasa incat acestia sa poate lua banalul 6 necesar promovarii examenelor nationale sau bacalaureatului. Acest profesor are datoria sa-si pregateasca toti elevii in egala masura si sa nu faca distinctia intre cei care isi permit sa vina si sa-l plateasca pentru  meditatie si cei care vor sa invete in clasa. Acest profesor are datoria sa nu forteze elevii sa vina la meditatii particulare prin scaderea cantitatii de informatii predate in clasa. Acesta este un jeg de profesor si nu un domn profesor sau o doamna profesoara. Si sa ne fereasca Dumnezeu sa nu creasca numarul acestor profesori. Printre acestia sunt si profesori care fac performanta, dar numai pe baza meditatiilor in particular. Oare copii din familiile cu venituri mici nu au voie la performanta? Oare parintii care nu-si permit sa dea bani pentru meditatiile propriilor copii au gene proaste, iar ei trebuie sa dispara de pe fata pamantului prin asa zisa selectie naturala? Aici nu ar fi “selectie naturala” atat timp cat se contribuie artificial la disparitia lor. Iar copii din familiile sarace sunt cu mult mai inteligenti, si nu doar destepti (sa se faca diferenta intre cei doi termeni)  decat cei din familiile cu potenta financiara.

Multi profesori vor scoaterea materiei Religie din programa scolara pentru ca ….. nu stiu de ce, ii impiedica sa participe cu elevii la olimpiade. Dar dau lectie de spirit civic. Mai oameni buni, eu la materia Istorie am invatat ca aceasta tara a fost pradata de aur in secolele trecute. Voi, oameni capabili cum va considerati, aduceti aurul inapoi sub forma de medalii la olimpiadele internationale, la concursurile sportive scolare, la concursuri pe care le stiti. Sau cred ca nu stiti de nici un concurs. Sau si aici va impiedica Religia sa participati. Nu stiti de ce, dar va impiedica. Nu exista nici un motiv, dar Religia nu va da voie sa participati la concursuri.

Daca materia Religie este de vina ca elevii vostri nu sunt capabili sa promoveze la disciplina pe care le-ati predat-o, lasati-va de meserie. Nu Religia e de vina, ci voi. Nu Religia indoctrineaza, ci voi sunteti profesori de calitate inferioare si va manifestati frustrarile prin a interzice o materie care nu deranjeaza pe nimeni. In loc sa va maturizati, v-ati pastrat frustrarile din copilarie si adolescenta si vi le manifestati acum. Destepti oameni, n-am ce zice!

Voi sa fiti in stare sa va pregatiti in clasa elevii sa ia banalul 6 la bacalaureat sau la examenele nationale, ca tot se apropie si apoi sa protestati. Cand elevii vostrii vor lua pe banda rulanta diplome si medalii la concursurile nationale si internationale, atunci sa protestati si sa cereti scoaterea Religiei din programa scolara.

Pana atunci PUNETI BURTA PE CARTE! LA FIGURAT.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s