Ora Pamantului vs Marea Gretareala

Azi are loc Earth Hour, ca s-a uitat “vorbeste romaneste” si ne-am europenizat. Asta inseamna ca pentru o ora se vor stinge iluminatele publice in orasele participante. Scopul: constientizarea populatiei referitor la poluarea planetei.

Opinia mea: n-am ce face acasa si ma duc sa stau in bezna in mijlocul orasului. O mare prostie! Sting lumina in oras. Si ce am rezolvat cu asta? In ce mod am facut lumea sa constientizeze? Ca pana la urma poluarea nu tine de mine, nu tine de tine (cel care citesti), nu tine de omul de rand. Tine de dorinta celui care detine o fabrica poluanta de a-si inlocui filtrele uzinei, scazand din “banii lui de buzunar” costul unor filtre, renuntand la o excursie de doua zile de cateva mii de euro saptamana aceasta. Problema e simpla. Pe acela trebuie convins ca are datoria sa protejeze planeta.

Pe astia micii, ca mine, ca tine, pe oamenii simpli, grija trebuie sa-i priveasca altfel. Stai in oras si ai vreo 1.000 de metri pana la serviciu? Mergi pe jos. Ai grija de sanatate, faci economie la propriul venit si oferi si un loc de parcare unuia care vine in oras pentru o problema, grava sau mai putin grava. Dar nu. Stau in oras, plec cu masina la serviciu pe o distanta parcursa intr-un timp in care nici motorul nu ajunge la 80 de grade Celsius, apoi ma vait  de sale, ma vait ca viata in oras e scumpa. Eee cum oare sa nu fie scumpa?!

Cam peste o luna e Pastele. Oraseanul nostru (care astazi manifesta pentru protejarea planetei), obosit dupa o sambata in care si-a vopsit ouale (ma intreb daca a mai apucat sa si le numere), a facut cozonacii (de la supermachet), a facut pasca  (luata de la ma-sa, de la tara), a facut mancarea pentru zilele libere (magazinele au mancare deja preparata, dar si semipreparate), a facut curat (cu ajutorul firmelor de specialitate) si alte multe treburi casnice, fara nici un pic de ajutor din afara, merge la inviere. Inca nu apuca “ninjalaul” sa-si termine slujba, ca oraseanul nostru obosit deja incepe sa-si salute apropiatii cu “Hristos a inviat!”, raspunde cu “imi fac datoria de crestin” la intrebarea “ce mai faci?” si pleaca acasa sa se odihneasca. A doua zi isi face bagajul: vreo 3 – 4 caserole cu mici, carnaciori si pulpe si fuga la padure. Merge dis de dimineata sa ocupe loc. Incinge un gratar, baga bine la fizic (dupa ca i-a scazut diametrul burtii cu vreo 2 mm) da vreo doua pase, asa la misto, si se intoarce acasa, obosit “de aerul de padure” se culca. Ce lasa in urma? Earth Hour.

Voi astia care mergeti la astfel de manifestari si apoi mergeti in padure la gratar, ce ati constientizat stand in bezna o ora? Poate ii e frica vreunuia de intuneric, isi face curaj cu o cinzeaca si i se aprinde “lumanarea”.

Cati din cei ce fac acestea au vazut pasarile din poienita in care isi incing gratarul? Cati dintre cei ce manifestati ati ascultat trilurile pasarilor din poienita in care va incingeti gratarul? Ati avut vreodata curiozitatea sa mergeti pe jos de la intrarea in padure pana in locul in care faceti de obicei gratar, ducand cu voi numai o sticla cu apa, iar acasa sa simtiti cum va multumesc muschii si inima?

Pentru ce sa celebrez Ora Pamantului, cand ghiolbanii tot cu masina merg in padure la gratar? Nu am rezolvat  nimic. Si in plus: de ce sa celebrez o ora cand am datoria sa cinstesc tot timpul pamantul din care sunt facut? Sa cintesc tot timpul pamantul care imi da de mancare, care imi da un acoperis, o casa?

Si in plus acesta e an electoral. Am asa o vaga senzatie ca partidele isi vor face aparitia printre “ecologistii” amatori.

2 thoughts on “Ora Pamantului vs Marea Gretareala

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s