Razboi pentru ce?

Traim istoria in fiecare zi, cu fiecare decizie luata de un ales in numele unei populatii terestre satula de razboaie si satula sa ia totul de la capat. Fiecare decizie a unui demnitar este argumentata cu “asa vor cei ce m-au ales”, in felul acesta el, demnitarul, isi ascunde nebunia propriei minti in credinta unui electorat pasnic, doritor de pace, in interiorul caruia un strain poate vietuii linistit si cu drepturi depline in mijlocul unei majoritati zdrobitoare. Dar demnitarul nu e un unul din populatia alegatoare. El are un orgoliu inimaginabil. Un orgoliu ce tareste intregul electorat intr-un razboi al sangelui din vene pentru vointa lui personala, pentru a castiga o batalie a mintii pe care este incapabil sa o castige. Defectele lui, ale demnitarului, sunt acoperite de afirmatia “asa vrea poporul”.

In manualele de istorie sunt pagini intregi de razboaie, multe din ele avand ca motiv credinta poporului atacator, cel putin asa crede istoricul ce scrie manualul. E adevarat ca un popor ce cucerea un teritoriu isi impunea limba, administratia si credinta, in vederea desavarsirii dominatiei, dar in nici un caz nu credinta era motivul razboiului. Motivul era dorinta absurda a unui om de a stapani pamantul prin teroare, prin crima, prin scalvie. O dorinta demonica prezenta si astazi. Dar cati din supusii acestui om (rege, faraon, imparat, sultan, cneaz, voievod, presedinte, premier s.a.m.d.) isi prelungeau viata aducand ca ofranda sufletul unui cucerit, zeului in care credea? Nici unul. In prezent, lumea s-a modernizat si nu mai crede in divinitate. Acum duce un razboi din dorinta de a aduce democratia si libertatea acolo unde tara este condusa de un dictator. Ce e un dictator? Definita sa fie din DEX sau din practica? Sa fie cea teoretica sau cea practica? Asa cum efectele unui astfel de razboi sunt total opuse scopului, asa si definitiile sunt total opuse.

Un intelectual este un om cu studii superioare, anume studii de licenta, un master, un doctorat si practica in domeniu. Un astfel de om se presupune ca trebuie respectat, chiar daca nu intelege nimic din ce inseamna “sa fii un intelectual”. Oamenii se lupta sa obtina aceasta titulatura prin orice mijloace, incat a fi un intelectual imi da o stare vomitoasa. Acestia oameni se cultiva citind, in special best-seller-uri, autori straini, merg la teatru, la simpozioane, lansari de carte, culmea neintelegand rezumatul nici unui eveniment. Au o pretentie de intelectualitate incat vor sa fie proslaviti cum erau adormitii sultani ai Portii. Aud din gura unuia ca toate religiile sunt la fel. Asa e, mai ales dupa ce citesti literatura erotica. Toate religiile sunt la fel, iar romanii erau inapoiati cand isi otraveau fantanile si isi ardeau lanurile, din ordinul voievodului. Toate religiile sunt la fel pentru ca Dromichete manca cu tacam de lemn, iar Lisimach din tacam de argint.

Tot un intelectual, cu pretentii de ovatiune, facea tot felul de speculatii asupra eventualului razboi, ce tinde sa izbucneasca la granita de nord a Romaniei noastre, pe un post TV. Ca multi altii, ce isi pun titlul nobil de “analist”, isi arata dorinta de a trai un razboi pe viu, de a vedea sange si, prin experienta lui de analist, sa fie un salvator al lumii punand capat razboiului. Oare cat de penibil sa fii sa iti dai cu parerea asupra unui razboi, cand tu nu stii sa faci diferenta intre fizic si metafizic?

Ce opinie am eu? Un lucru e fatis: Ucraina e teritoriul Rusiei. Cand Iugoslavia a fost atacata de SUA si UE, rusii au marait, facand apel la pace (din gura). Cand Afganistanul a fost atacat de SUA si UE, rusii au marait, facand apel la pace (din gura). Cand Irakul a fost atacat de SUA si UE, rusii au marait, facand apel la pace (din gura). Cand Libia a fost atacata de SUA si UE, rusii au marait, facand apel la pace (din gura). Cand Siria a fost atacata de SUA si UE, rusii au marait, facand apel la pace (din gura). Acum rusii invadeaza Ucraina, teritoriu cu aspiratii vestice. SUA si UE maraie, facand apel la pace (din gura). In timpul Razboiului Rece, SUA si URSS nu s-au atacat niciodata direct; indirect prin razboaie pe alte teritorii, da. Dar altele decat cele europene. Oare acesti intelectuali televizabili nu au inteles inca faptul ca lumea este impartita in doua sfere de influenta: rusa si americana? Oare nu au inteles ca CEI care finanteaza aceste conflicte e doar UNU? Oare nu au inteles ca la ora actuala nu pot avea loc razboaie sangeroare in teritoriile apropiate de UE si SUA pentru ca aici sunt toate finantele lumii? Si daca nu ma credeti, cautati sa raspundeti la urmatoare intrebare: cate banci private si cate banci centrale au fost jefuite in intreaga lume? Banci centrale? Nici una.

Ei, cum sa aiba loc un razboi chiar in curtea administratiei politice si bancare a lumii? Este imoral si ilogic.

Pana la urma ca au fost motivele inceperii acestor razboaie, inclusiv al celui ce pare ca mocneste? Cel politic. Acesta este singurul motiv al razboaielor care au avut loc in intreaga istorie a omenirii. Nu motivul religios, asa cum cred intelectualii cu pretentii de prosalvire, ce vor bisericute mici cochete, ce denigreaza credinta, dar sunt religiosi si habar nu au care e diferenta intre credinta lor si cea a unuia de langa ei in autobuzul de la Trasport Public. Cati au citit oare istoria, macar din manualele alea vechi, sa vada ca politica se vrea a fi o alternativa la forma de guvernare crestina? Acolo sunt doar cinci legi. 5 PROPOZITII/FRAZE: “sa nu ucizi”; “sa nu fii desfranat”; “sa nu furi”; “sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau”; “sa nu poftesti casa aproapelui tau; sa nu poftesti nevasta aproapelui tau, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici magarul lui, nici vreun alt lucru care este al aproapelui tau.” Cate respectam din acestea astazi? Tinand cont ca din ele am facut vreo 4 sau 5 Coduri de cateva sute de pagini, cu reglementarile de rigoare, nu mai respectam nimic din aceste 5 legi. Legile crestine spun sa nu furi, nimic. Codul spune ca daca furi o gaina primesti amenda, daca furi o masina, poti sa scapi, iar daca furi miliarde de lei, in cel mai rau caz faci puscarie. Tu alegi, ca asa-i intr-un stat democratic. Politica a despicat firul in patru, iar cum nici o parte nu e simetrica, vedeti ce a iesit.

Daca o religie, cum este cea crestina, iti ofera tot ce iti trebuie sa duci viata normala, fara griji, fara lupte, cum poti spune ca religiile au stat la baza razboaielor?

P.S.: “Daca politica e curva, cum sa ma astept ca politicienii sa fie cinstiti?” – afirmatia nu-mi apartine si, din nefericire, nu am retinut numele autorului.

5 thoughts on “Razboi pentru ce?

  1. Poti sa zici ca sunt si motive religioase, insa sunt niste motive false. Ii bagi in cap turcului, de mic copil, ca ajunge direct in Raiul lor daca omoara ghiauri, indoctrinezi catolicul ca face bine la suflet daca omoara hughenoti etc. Dar, cum ai zis tu, adevaratele motive sunt dorinta de putere a liderilor si jaful. Sa zici ca exista razboaie religioase e o ipocrizie, dar ipocrizia cred ca a aparut odata cu omul (sau cu societatea umana).
    As mai spune ca turcului ii sta bine sa fie musulman, italianului sa fie catolic, indianului sa fie hindus si chinezului sa fie budist. In sensul asta, cred ca se poate spune ca religiile sunt la fel. Adica fiecare religie are rolul ei, pentru anumite populatii.
    Bineinteles, nu sustin ca am dreptate, ci doar ca asta e un punct de vedere. 🙂
    In rest, sunt de acord cu tot ce spui in articol. Un articol care mi-a placut.

  2. …acesti televizabili au inteles foarte bine al cui joc il fac..noi nu intelegem …inca ii mai privim si inca ii mai ascultam …Fara noi ei nu ar exista ! Intotdeauna politicul a amestecat religia in marea lor hoinareala …

  3. Pe lângă orgoliul și falsul patriotism al unui conducător ce își trimite armata să invadeze alte teritorii, există și plăcerea nativă a acestora de a-și etala cunoștințele în domeniul militar, de a-și demonstra forța și de a se juca la nivel global de-a războiul.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s