Jurnalism si profesionalismul

Ma intreb la ce se refera jurnalistii cand spun ca sunt profesionisti? Ca inafara de stiri cu babe violate, babe omorate, betivani ce se omoara dupa ce ling si paharul cu tarie ieftina, reporteri isterici ce pun intrebari pe care, daca le analizezi si le judeci, iti dai seama ca esti un fel de tata al lui Noica, acesti jurnalisti nu prezinta nimic obiectiv, concret, informativ si educativ. Nu mai zic de numarul exagerat de mare de analisti: economici, politici, juridici etc. O alta zi, o alta emisiune, un alt analist. Parca ar fi scosi la multifunctionale marca Spiru Haret, Petre Andrei sau Bioterra.

Azi vad la iRealitatea o “stire” asupra pericolului consumului mare de paine. Si era invitat un specimen cu titulatura de analist ce isi dadea cu parerea, exact ca adunarile populare de pe marginea podului ce au loc duminica la sate: chiar daca aud aceeasi stire, in functie de varsta si decibelii receptati fiecare o intelege altfel. Am pufnit in ras cand am auzit ca sunt multi oameni alergici la glutenul din paine si el, un fel de dumnezeu al datului cu parerea, recomanda painea fara gluten. Tot el recomanda si painea bio, facuta in casa.

Daca cineva are curiozitatea si ia un sac cu grau de la un taran, grau obtinut cu samanta din graul din anul precedent, si il macina si face o analiza compozitionala a fainii va vedea ca glutenul este intr-o proportie mai mica in comparatie cu glutenul din faina din comert. Si aici punem o conditie: morarul sa dea faina din graul oferit spre macinare si nu o faina de a lui. Nu mai zic ca va fi o diferenta enorma a valorii glutenului dintre cele doua faini si cea utilizata in marile brutarii, a caror paine o mai cumparati sub marca “1” sau “K”. Intrebare: de ce diferenta de compozitie?

Marii producatori ce se lauda cu recolte de 7 tone/ha nu utilizeaza mereu samanta proprie, ci o cumpara de la producatori: Monsanto, DuPont si altii. Aceste “soiuri” produc recolte bogate in amidon si sarace in gluten, mai precis bogate cantitativ si sarace calitativ. Faina obtinuta este improprie atat panificatiei, cat si zootehniei ca furaj pentru animale. Prin urmare se va realiza o corectie de gluten. De unde? Mare parte din adaosurile utilizate in panificatie sunt furnizate de firme precum Promotex Bucuresti, EDR (Enzymes&Ingradients Romania sau cunoscuta ca “Enzime si Derivate”) Piatra Neamt, Elton Corporation Romania Pantelimon, Agrovin Buzau, Sodinal Bucuresti si altele. Acestia sunt liderii in vanzari de gluten si amidon alimentar catre industria alimentara. Nu va faceti griji ca aceste firme sunt multinationale si vand si in tarile dezvoltate din vestul Europei. Nu va faceti griji ca in Franta se mananca sanatos sau in Germania se mananca sanatos. Nicaieri nu se mananca sanatos.

Acum sa ne mai punem o intrebare: ce-i glutenul? Glutenul este o proteina de natura vegetala. Cum ne dam seama cat de mult gluten are o paine? Simplu: prin comparatie. Luati o paine proaspata de la o brutarie de sat si una din Carfur sau Caufland. E normal ca painea sa fie putin elastica, ca miezul sa revina la forma initiala dupa ce s-a apasat putin pe el. Coaja e normal sa se intinda putin si apoi sa se rupa. Cum se comporta painea din marile magazine “profesionale”? Pe bune, coaja se poate folosi lejer pe post de elastic la chiloti, caci rezista la spalari repetate si la “detergentii ieftini ce degradeaza tesatura”. Si in plus poate fi folosita si pe post de ciunga. Miezul parca ar fi burete de proasta calitate. Daca vrei sa iti pui margarina pe felie, lejer iti intinzi margarina pe palma. Nu mai zic de unt.

Si cum sa nu mori cand auzi un campion la “datul cu parerea” ca recomanda “sa nu se manance paine multa ca are gluten” sau “sa se consume paine fara gluten”. Dar prost ar fi el sa spuna sa nu mai cumpere romanul paine din marile magazine ca e contrafacuta? Si pe bune, chiar e contrafacuta. O paine normala are in compozitie: faina, apa, sare eventual ulei si drojdia, fara de care nu se poate obtine painea. Si ce scrie pe o eticheta de paine? Nu mai mentioneaza colorantul, ca ar fi de rasul curcilor.

Si acum, chiar ma intreb: la ce se refera jurnalistii cand isi spun ca sunt profesionisti?!