Musamalizare sau prostie?

In facultate, un profesor ne spunea ca “la ape tulburi, toate gunoaiele ies la suprafata”. O “apa involburata” este accidentul din Muntii Apuseni. Asa ca rog bloggerii ce vor citi acest post sa ma corecteze acolo unde gresesc. Mentionez ca explicatiile ce le voi da sunt “urme” ale unei scolarizari vechi, nereformate.

Luam in calcul 9 piramide identice: latura de 4.000 m si o inaltime de 1.000 de m; prin urmare avem o suprafata de 16.000.000 de metri patrati pentru fiecare piramida. Piramidele sunt asezate in asa fel incat baza sa formeze un patrat cu latura de 12.000 m lungime. Deci vom avea o latura formata din 3 piramide. Varful fiecarei piramide este proiectat, pe baza, chiar in centrul acesteia: adica la 2.000 de metri distanta de latura (ducand o perpendiculara din punct la latura. In acest caz, distanta dintre 2 varfuri de piramide, luata in plan, va fi de 4.000 de metri. Prin urmare, aria noastra are o raza de 6.000 de metri si o suprafata de 36.000.000 metri patrati

Ne imaginam ca pe varful fiecarei piramide se afla un releu de telecomunicatii, ce are o puterea de acoperire pe o raza de 6.000 de metri, raza luata in plan (asta insemnand ca raza de acoperire a releului din mijloc se incadreaza perfect in limite). Presupunem ca avionul nostru se prabuseste pe latura exterioara a unei piramide din marginea careului nostru. Teoretic, releul din mijloc acopera suprafata plana, incluzand si zona unde s-a produs accidentul. Daca avionul se afla, ipotetic, catre un colt al ariei, va exista cel de-al doilea releu ce va primi semnal puternic. In acest caz, avem o zona (suprafata) extrem de mica cu un semnal puternic catre doua relee, restrangandu-se zona de cautare. O minte desteapta (nu necesar inteligenta) ar fi putut face asta, adica sa gaseasca suprafata unde semnalele celor doua relee se suprapun.
Explicatiile STS (oferite ca stire in aceasta dimineata de 2 februarie 2014)  arata ca semnalul telefoanelor de pe care s-a sunat la 112 era in afara razei de acoperire a celor doua relee. In acest caz, eu inteleg ca STS-ul calculeaza raza ca fiind distanta terestra dintre relee: pependiculara din varful piramidei noastra la una din laturi, in acest caz micsorand suprafata practica de acoperire a unor semnale radio. In loc de 4.000 de metri distanta intre varfuri, distanta calculata de STS ajunge undeva la 4.500, chiar 5.000 de metri (distanta parcursa de o unda radio).

Ca exemplu: eu sunt pe varful unui deal si vreau sa ajung pe varful dealului din fata. Distanta  directa este de 1.000 de metri intre varfuri. Dar eu trebuie sa cobor de pe deal si sa urc dealul din fata. Iar daca drumul meu mai are si alte vai pe care trebuie sa le ocolesc, distanta dintre varfuri, practic, ajunge la 2.000, poate 3.000 de metri.

Cam asa vrea STS-ul sa se spele pe cap, fara sa se ude si sa iasa nevinovat. Dar undele radio, din cate stiu eu, nu tin cont de lungimea drumurilor rutiere, potecilor de padure sau a aleilor din parc, ele putand penetra si solul, pana la o anumita adancime. Dar de obicei, releele de telecomunicatii sunt asezate in zone unde pot acoperi suprafete mari, fara sa fie “deranjate” de vreun deal. Conform declaratiilor motilor, zona unde s-a produs accidentul se afla in aria de acoperire a ambelor relee din zona: din judetul Cluj si din judetul Alba.

Cu alte cuvinte, sa stam linistitit ca nu suntem spionati cand primi prin telefon lista de cumparaturi cand suntem intr-un magazin?

P.S.: Rog sa mi se faca corecturile de rigoare daca am facut vreo greseala de logica sau de calcul.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s