Fenomenul de “Respect”

Ma uit cum in ultima vreme, pe retelele de socializare si prin mass-media apar imagini, video-uri si alte materiale de genul: “X-ulescu Respect!” sau “Respect pentru parintii tai!”. Si daca dau un like inseamna ca ce?

Cum se manifesta acest respect fata de persoanele catre care ma refer ca le respect? Le ofer locul meu in autobuz, le ajut sa-si faca cumparaturile, ma abtin de la a spune cuvinte obscene sau de la a injura in preajma lor? Cum imi manifest respectul?

Numai zic ca acest mesaj a ajuns si la ultimele victime ale unui sistem precar, Adrian Iovan si Aurelia Ion. Cum ne vom mai manifesta respectul fata de ei, daca au murit? Ii vom pomeni mereu, ii vom aminti in discutii, ce vom face? Cum ne vom manifesta respectul fata de ei, daca doar vorbim de ce au facut si nu facem si noi ce ei au facut: anume sa te lupti cu un sistem, facand parte din el, luptand cu armele sistemului? Si culmea sa iesi invingator, chiar daca ajungi in mormant. Adrian Iovan si indeplinit meseria pana in ultima clipa: a pilotat un avion vechi in givrare, a aterizat fortat, fara ca nimeni sa moara. Cati alti oameni de pe pamant ar fi reusit sa faca ceva asta? Aurelia Ion, fara sa fie platita cu vreun leut, invata sa salveze vieti in domeniul transplantului. Cine ar face asta de buna voie? Radu Zamfir a luptat 6 ore si jumatate sa mentina toate victimele in viata, el fiind ranit. Cine ar face asta?

Credeti ca acesti anonimi ai societatii romanesti sunt bucurosi si traiesc in lapte si miere si sunt multumiti de viata lor profesionala, de nu i-am vazut niciodata la stiri facand proteste in strada? Radu Zamfir nici macar nu a adus vreo acuza sistemului la conferinta de presa. Cine ar face una ca asta?

Credeti ca ei sunt singurii romani din sistem ce tac, pentru ca ar fi multumiti de sistem? Nu. Tac si lupta contra sistemului cu armele sistemului. Culmea e ca ies victoriosi.

Credeti ca sunt singurii? Nu. Sunt multi astfel de anonimi. Va las aici o lista cu cativa dintre ei, dati click pe numele lor si veti ajunge la articolul ce ii prezinta detaliat, iar in atasament am pus articolul, in cazul in care site-ul de referinta il va sterge.

1) Bogdan Aurescu – document descarcabil Bogdan Aurescu

2) Catalin Cirstoveanu – document descarcabil Catalin Cirstoveanu

3) Florin Colceag – document descarcabil Florian Colceag

4) Mihaela Miron – document descarcabil Mihaela Miron

5) Ovidiu Dan – document descarcabil Ovidiu Dan

6) Ionel Vranceanu si Mihaela Tataru – document descarcabil Ionel Vrînceanu, Mihaela Tataru

7) Mihail Negrea – document descarcabil Mihail Negrea

8) Nicolae Tanase – personalitate despre care am scris

9) Teodor Crisan – personalitate despre care am scris

10) Mihail Jar – un roman ce ingrijeste romanii ramasi in afara granitelor, langa granite.

Ca ei sunt multi, dar greu de gasit pentru ca sunt tacuti. De ce? Ei au un suflet nobil, tac si fac si demonstreaza ca cel mai important e sa construiesti intr-un sistem ce se auto-demoleaza. Sa salvezi vieti cand altii ii vor morti, sa educi oameni, cand altii ii vor nescoliti, sa faci oameni, cand altii ii considera scursuri ale societatii si nu le dau nici o sansa, nu e usor. E o lupta de titan, o lupta pe care cei galagiosi si superficiali o considera prostie si prefera sa iasa in strada ca statul sa le ofere ce le ofera occidentul altora.

Cei ii uneste pe acesti romani anonimi? Puterea de jertfa personala. O jertfa la propriu si la figurat.

Au protestat romanii si in Bucuresti cateva luni, in orasele tarii cateva luni, in satele tarii cateva luni, in fata ambasadelor Romaniei din Europa si continentul american cateva luni. Rezultatul: Victoria Nulland nemultumita ca romanii nu protesteaza impotriva nedreptatilor Guverului.

Pe cine sa luam ca exemplu de modele in viata: pe cei enumerati mai sus sau pe cei ce ies in strada?

Pe cei ce se considera vizati in articolele mele precedente, sa-mi arate si mie ce au facut ei pentru societatea romaneasca si nu a auzit nimeni, decat cei implicati direct.

One thought on “Fenomenul de “Respect”

  1. Eu zic ca e o diferenta intre o jertfa (lupta) anonima si cei care se grupeaza pentru proteste (lupta). Fecare stil de lupta are rolul sau si chiar timpul sau. Nu putem spune ca un stil este superior altuia, ci doar ca unul este mai potrivit cu unele situatii, iar celalalt este potrivit cu alte situatii.
    Dar mi-a placut articolul si inteleg ca tu pui problema ca si cum o prvesti din interior.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s