“Vrem scoli, spitale, dispensare”

In ultima vreme a luat amploare scandalul mediatic (ce rivalizeaza cazul Victor-Bianca-Andrei) “Vrem scoli si spitale/ Nu catedrale”.  Nimic iesit in comun, nimic anormal, daca cei ce sustin acest demers ar fi stabili pe propriile argumente. Sa fiu sincer, eu unul nu sunt de acord cu aceasta catedrala din alte considerente, nu din cauza celor financiare.

Eu nu inteleg cum acesti “protestatari” pot sa sustina o cauza cand nu stiu cauzele distrugerii sistemul sanitar, de exemplu, sau al celui educational. Dar sustin ca religia trebuie sa fie o optiune, si cu mai mare inversunare sustin ca si sexualitatea este o optiune. Vedea-v-as fericiti cand v-o spune propriul copil ca e homosexual/lesbiana sau ca vrea sa-si schimbe sexul. Sunt convins ca veti foarte fericiti atunci cand (dupa ani de investitii in educatia lui/ei pentru o viata mai buna) viata copilului inseamna doar orgie sexuala. Buna investitie!

Hai sa revenim la ale noastre! Daca veti face o mica socoteala, acasa la dumneavoastra, si puneti in calcul numai 19.000.000 de romani (ca pana la urma toti romanii beneficiaza de serviciile medicale) si inmultiti cu o suma minima de cotizatie, anume 2 euro/luna (nu punem in calcul cei ce cotizeaza sume de ordinul miilor de euro). Faceti acum un calcul cati bani se pot cheltuii pe deplasari ale unor presedinti de Case Judetene de Asigurari de Sanatate, pe decontari anapoda, pe medicamente cumparate de stat avand ca beneficiar dispensarele, spitalele si clinicile de stat, dar sunt scoase “pe sub mana” si vandute iar de farmaciile detinute de persoane din sistem, catre cei internati. Adica platim un bandaj sau o aspirina de trei ori. Corect?  Si numai punem la socoteala banii ce ies din sistem, ca decontari ale CNAS catre diverse firme, care ajung in buzunarul celor ce au semnat documentul de decontare. De ce spun “se pot cheltuii”? Pentru ca la ditamai suma, banii tot nu ajung pentru un sul de hartie igienica sau pentru un detergent de spalat pe jos. Si sa nu uitam ca medicii rezidenti au salariul minim pe economie, asemeni femeii de serviciu.

Daca tot vor scoli, acesti romani, de ce nu au frecventat orele atunci cand erau la gimnaziu sau la liceu? Spun ca programa scolara nu e buna, ca trebuie modernizata. Dar cine nu i-a lasat sa invete si a trebuit sa stea prin bodegi sau prin net-cafe-uri? Eu sunt unul din romanii “formati” pe vechea programa si pot spune ca este una din cele mai bune programe  avute pana in prezent. Si singurul lucru pe care scoala nu mi-l poate oferii este salariul fara sa am loc de munca. Anume, ca sa castig bani trebuie sa muncesc, greu sau usor muncesc sa-mi scot bani de cheltuiala si de intretinere. Oare munca, ei nu au luat-o in calcul, ca dupa scoala trebuie sa si muncesti sau nu stiau ca banii cheltuiti de ei in bodegi erau munciti de parintii-bunicii-tutorii lor din greu in tara sau “la Italia”?

Daca acesti “revolutionari” vor scoli, de ce nu le i-au in considerare pe cele private, ca acelea isi maresc de la an la an efectivul de elevi? Sau si acelea au o programa prea grea pentru intelectul lor?

Si inchei prin faptul ca acesti indignati de sistemul national romanesc, pe langa faptul ca au evitat concurenta din universitatile de stat au si niste posturi caldute oferite de partid. De ce spun “au evitat”? Daca le veti analiza CV-ul veti observa ca au diplome pe la Spiru, Andrei, Bioterra, Ecologica, Apolonia si alte universitati cu nume de statii meteorologice, universitati fantomatice, adevarate uzine de diplome ce dau pietei muncii numai profesionisti inapti. Si culmea e ca ei reusesc sa starneasca si alti romani, fara partid, dar tot din teapa lor.

Cum sa sustin cauza unor oameni ce isi “dovedesc” capacitatile intelectuale pe blat?

3 thoughts on ““Vrem scoli, spitale, dispensare”

  1. Se pare ca totusi romanul nu mai vrea nimic ..Se mai gasesc cativa rataciti printre programele induse de altii . Sufera romanul acesta de ti se rupe sufletul . Cum crede ca a ridicat capul , pac o barda …si pica frunza . Pretutindeni vad un fel de Adio si n-am cuvinte . Ca distractie o tuica la sant , o Bianca resapata si cate ceva asa demonstrativ .. mai vrem o scoala , un spital , altii mai ridica o piatra si incearca sa dea si uite asa ne trece timpul si habar nu avem pe ce lume ne aflam . Cred ca noi nu suntem vesnicii absenti ai propriei vieti . Salutare si un praz verde , ne vedem la vara putin mai galbeni insa dornici de un nou radiosant . 🙂 😦

  2. Noi vrem mereu câte ceva, dar atunci când le avem nu știm să le prețuim! De exemplu, când aveam salam cu soia ne indignam pentru această rețetă, însă acum ne gândim la el cu jind și am vrea să se găsească din nou.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s