Lucretiu Patrascanu

“Inainte de a fi comunist, sunt roman”.

Patrascanu_Lucretiu

Pentru cei carora le pare cunoscut acest nume, Lucretiu Patrascanu este unul din liderii Partidului Comunist Roman al Romaniei interbelice. Avocat, sociolog si economist, Lucretiu Patrascanu a fost ministru al justitiei in guvernul Sanatescu.

Am ales sa il evoc pe acest om, datorita atasamentului sau fata de tara si fata de idealurile sale. Asemeni clasei politice de la acea vreme, el a pus tara mai presus de partid. Mai precis, in 1946 la un miting al studentilor grevisti, Lucretiu Patrascanu a spus: “Inainte de a fi comunist, sunt roman”, vorbe ce nu au placut liderilor comunisti si l-au catalogat ca fiind nationalist.

Acest om, spre deosebire de alte personalitati comuniste, avea origini intelectuale: tatal este istoricul Dumitru D. Patrascanu, iar mama, Lucretia Patrascanu, avea radacinile intr-o familie boiereasca. Aceste origini, la care s-au mai adaugat si cununia religioasa ortodoxa cu Elena Patrascanu (Herta Schwamen, evreica socialista), oficializata de preotul socialist Gala Galaction, au atras ura comunistilor veritabili.

In noaptea de 16 – 17 mai 1954, Lucretiu Patrascanu este executat. Pedeapsa a fost luata dupa un proces de sase ani, cel mai lung proces, la nivel mondial, al unui lider comunist.

2 thoughts on “Lucretiu Patrascanu

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s