Romanismul – un stil de viata

Asa cum am mai spus-o, a fi roman inseamna sa fii un dac ortodox. Cei care au nevoie de dovezi istorice pentru a afla despre cum traiau dacii le spun ca vor fi deceptionati cand vor vedea ca nu trebuiau decat sa priveasca, timp de o saptamana, o babuta de la tara si vedeau stilul de viata a unui intreg neam.

Prin trecerea dacilor de la zalmoxism la crestinism, acestia s-au sfintit, s-au apropiat izbitor de mult de Dumnezeu, devenind astfel Romani. Ca mai sunt si ramasite latine printre noi, nu neg acest fapt, deoarece privesc catre conducatorii acestei tari si vad intocmai modul de expansiune al unei neam cotropitor (din pacate ei nu cotropesc alte popoare, ci bat pasul pe loc).

De ce spun ca Romanismul este un stil de viata?! Va las acest articol preluat de pe ziare.com si revin cu explicatia:

 Tara tortionarilor fericiti

Tara tortionarilor fericiti

Dupa incheierea celui de-al doilea Razboi Mondial, evreii si-au facut o datorie de onoare din a-i gasi pe toti cei responsabili pentru Holocaust.

Fostii criminali de razboi, evadati prin America de Sud si pititi sub identitati false, au fost vanati sistematic si putini au scapat. A fost felul in care evreii au inteles sa faca dreptate si sa cinsteasca memoria conationalilor ucisi.

Romania a avut si are criminalii ei, cei care, in perioada comunista, i-au decimat elitele in inchisori sinistre prin mijloace de o cruzime care nici macar nu incape in cuvinte. Am condamnat oficial comunismul, ceea ce a reprezentat un gest istoric si o decizie de maxima importanta, dar ce facem cu tortionarii?

Pai, ce sa facem? Le dam pensii de zeci de mii de lei pe luna si ii lasam sa isi petreaca batranetile linistite. Asa s-a intamplat cu Nicolae Plesita, asa se intampla cu Alexandru Visinescu, tortionarul odios de la Ramnicu Sarat. Visinescu nu numai ca nu este inchis, ci primeste o pensie militara foarte consistenta de la statul roman, 6.000 de lei pe luna, potrivit EVZ.

6.000 de lei pe luna pentru ca a schingiuit si a ucis oameni nevinovati, valori ale societatii romanesti, care au avut curajul sa se opuna unui regim dement. 6.000 de lei pe luna din banii fiecaruia dintre noi pentru un criminal, pentru un tortionar.

Daca eram evrei, un om ca Visinescu ar fi fost vanat si in gaura de sarpe si scos de acolo pentru a plati pentru crimele comise. Dar suntem romani si Alexandru Visinescu nici macar nu trebuie sa se ascunda. Traieste la vedere, linstit, isi consuma pensia patata cu sange si manifesta si acum o violenta cu totul iesita din comun.

Nu e o intamplare, e o chestiune de mentalitate. Aceeasi mentalitate care i-a permis unui fost comunist ca Ion Iliescu sa siluiasca destinul Romaniei atata vreme. Aceeasi mentalitate care a permis liniei a doua a PCR sa preia butoanele tarii dupa 1989. Aceeasi mentalitate care permite unor securisti verosi precum Dan Voiculescu sa joace un rol esential in destinele tarii in loc sa fie alungati cu pietre.

Sa nu ne amagim, Alexandru Visinescu se plimba linistit prin Bucuresti si isi consuma pensia uriasa pentru ca aceia pentru care a lucrat, cei ale caror ordine le-a indeplinit, marii comunisti si securisti au detinut pozitiile cheie ale statului roman atata vreme dupa 1989 si doar limitele biologice ii scot de acolo rand pe rand. Si au detinut acele functii pentru ca poporul i-a votat cu entuziasm.

Tortionarii elitelor anticomuniste si tortionarii destinului Romaniei sunt bine merci, unii cat se poate de activi in politica romaneasca unde fac ce stiu ei mai bine, pentru ca noi le permitem asta. Indiferenta noastra, lipsa noastra de solidaritate, inconstienta cu care votam toti ticalosii sau intoarcem capul, criteriile rasturnate pe care le aplicam, toate acestea sunt garantiile linistii lui Visinescu si ale celor ca ei.

Cand un neam crestin sufera prigoniri si batjocuri din partea altor neamuri, iar acesta se razbuna pe fiecare neam in parte, mai poate fi numit “neam crestin”?! Nu.

Turcii ne-au jefuit sute de ani, luandu-ne aur, copii, grane, toate bunurile.

Rusii ne-au jefuit sute de ani de aur si alte bunuri si ne-au batjocorit impunandu-ne bolsevismul.

Ungurii ne-au batjocorit si ne batjocoresc, ne-au furat aurul si toate bunurile.

Tatarii, polonii, slavii toti ne-au prigonit; culmea, pe pamantul nostru.

Dar cu toate acestea noi ca romani nu i-am batjocorit niciodata si nu i-am maltratat daca am avut ocazia. Dar ni s-a impus sa comemoram durerile altora, ni s-a impus sa recunoastem  ceva ce nu am facut.

Dar noi nu am obligat pe nimeni sa ne recunoasca durerile sau sa ni le comemoreze. Ni le comemoram singuri in linistea Bisericii, la Lumina Lumanarii, in cantararile Ingerilor. Ne comemoram durerile cu Dumnezeu. Asa cum spune Petre Tutea “inafara slujbelor Bisericii, nu exista alta scara la Dumnezeu”.

Ma doare sufletul cand vad straini si romani, mari nationalisti, care fac acest neam ortodox in toate felurile posibile. Eu le dau urmatorul sfat acestor oameni: cand imi mai fac neamul scandura de pus in gard sa imi dea exemplu de un alt neam de pe acest pamant, care timp de doua milenii, a pus mai bine in practica invatatura lui Hristos Iisus aceea ca “atunci cand cineva iti da o palma, tu sa-i intorci si celalalt obraz”. Sa imi raspunda la aceasta intrebare si mai vedem daca neamul Romanesc este sau nu “un neam de javre”. Sa-l citez iar pe Tutea: in fata lui Dumnezeu nu este nici o diferenta intre un laureat al Premiului Nobel crestin si o baba, cu picioarele murdare, ce sta in fata icoanei”.

Raman profund miscat sa descopar ca m-am nascut intr-un neam de oameni ce nu cauta sa isi faca dreptate pe pamant, daca sunt inselati, ci isi lasa prigonitorul in mana lui Dumnezeu, “ca are El grija de toate”.

Raman profund miscat sa vad ca acest neam de oameni, inconjurat de forte politice – militare, ramane pe loc neparasindu-si credinta asemeni lui Iisus la judecata. Inconjurat de farisei, romani si poporul evreu, un singur impotriva ailor Lui, Iisus a murit fara a aduce acuze vreunui acuzator, ci dimpotriva cerand iertare lui Dumnezeu in numele lor.

Daca am fi fost un neam de javre ar mai fi ramas vreun cimitir evreiesc pe aceste pamanturi?! Ar mai fi ramas vreun cimitir al soldatilor germani sau rusi sau al altui popor?! Daca am fi fost “neam de javre” ar fi scapat vreun cimitir neprofanat?!

Poate au dreptate acele persoane facandu-ne “neam de javre”. Poate suntem javre cand Romanii obisnuiti primesc ca vecini oameni de alte neamuri. Poate suntem javre atunci cand le dam voie sa se manifeste intr-un mod deranjant, Poate suntem javre ca ii ajutam fara sa cerem nimic in schimb si pentru ajutorul primit, noi ii platim. Poate suntem javre cand refuzam sa adoptam confortul din dorinta de a nu ne pierde sanatatea. Poate ca noi suntem javre ca tindem nativ catre baba lui Tutea si nu spre “carpe diem”. Poate ca suntem javre cand nu cautam dreptate pentru raul ce ni s-a facut, ci lasam totul in judecat lui Dumnezeu.

Poate si eu sunt o javra. Dar cand ma uit in ochii javrei din curte, nu vad un caine, vad un om si ma minunez cata iubire e in ochii ei; o iubire legata in lant ce  are dreptul sa se miste numai intr-un cerc.

Daca cel care imi face Romanii “neam de javre” este ateu, s-a nascut degeaba.

Daca cel care imi face Romanii “neam de javre” este crestin, a trait degeaba, ca tot ce i-a fost dat sa vada si sa auda, nu a simtit.

Daca acest neam iubeste simplu, pur si neconditionat a ajuns sa fie neam de javre nu ma mira ca peretii Bisericii sunt plini de crapaturi, iar acoperisul flutura deja in bataia vantului. Slava Domnului ca temelia a solida, Iar Biserica va rezista, nu va cadea. Asta pentru ca temelia are multe javre.

Am ajuns ca atunci cand sunt comparat cu un animal (pentru a mi se aduce o jicnire) vad in acel animal o personalitate extraordinar de frumoasa. Animalele in cauza, atunci cand sunt batute de oameni, cauta sa fuga; rar, dar foarte rar, isi vor rani stapanul si asta o vor face doar pentru ai reaminti ca sunt fiinte vii.

Judecata luminata si nu uitati sa iubiti!

3 thoughts on “Romanismul – un stil de viata

  1. Nu prea am loc de comentarii, căci ai mare dreptate. Dar am vrut să știi că sunt pe aici și că mi-a plăcut cum ai gândit!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s