Daca nu e razboi, cautam motiv sa facem unul

Daca liderii politici si-ar orienta atentia numai catre buna gospodarire a tara si a resurselor ei, Romania ar fi fost un exemplu de tara, in sens pozitiv, pentru tarile europene si nu numai care s-au declarat singure ca fiind “tari civilizate”. Dar se pare ca liderii politici cauta mai mult motive de galceava, care aprind usor mintile nationaliste ale oamenilor de rand.

Acum am gasit un articol pe ziare.com in care in “mare lider politic maghiar” sustine sus si tare crearea Tinutului Secuiesc. Intrebarea mea este: de ce vor liderii o tara a lor daca oamenii de rand se impaca si traiesc linistiti fara sa aibe nici un motiv de disputa verbala macar?! Las articolul sa-l cititi si va las pe voi sa ma judecati daca fac bine sau nu sa-i umplu frigiderul cu carne lui Toro Tibor.

 Maghiarii denunta “africanizarea tarii” si cer regiunea Tinutul Secuiesc – urmeaza zeci de proteste

Maghiarii denunta "africanizarea tarii" si cer regiunea Tinutul Secuiesc - urmeaza zeci de protesteFoto: Mesagerul de Covasna
 Presedintele PPMT, Toro T. Tibor, a anuntat, miercuri, ca partidul sau va incepe sa stranga semnaturi pentru ca in proiectul de lege referitor la regionalizare Tinutul Secuiesc sa fie o regiune administrativa cu statut special.
“PPMT va incepe din 20 iulie, cand organizam mitinguri in circa o suta de localitati ca protest fata de proiectul de regionalizare, o campanie de strangere de semnaturi pe care vrem sa le folosim sa convingem Guvernul sa modifice proiectul de regionalizare. Noi sustinem ca Tinutul Secuiesc sa fie o regiune administrativa cu statut special.Proiectul de regionalizare prezentat de vicepremierul Liviu Dragnea este in detrimentul intregii tarii, nu numai al maghiarilor, este un fel de africanizare a Romaniei. Ar fi frumos sa strangem 500.000 de semnaturi, nu este imposibil”, a spus Toro T Tibor, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, relateaza Mediafax.

Toro mai sustine ca in planurile actuale de regionalizare nu figureaza o solutie care sa convina si comunitatii maghiare.

“In mod concret, exista doua regiuni care, dupa parerea noastra, ar trebui sa fie in primul rand regiuni administrativ-teritoriale de sine statatoare si cu statut special. Una din aceste regiuni este, bineinteles, Tinutul Secuiesc, a doua este zona de Vest a tarii, numita de noi Partium, unde credem ca ar fi corespunzator si benefic, pentru pacea interetnica si pentru normalizarea relatiilor romano-maghiare, sa fie o regiune bilingva cu statut special”, declara recent Toro T. Tibor.

Curtea Constitutionala a dat peste cap planurile USL privind revizuirea Constitutiei si regionalizarea tarii. Dupa revenirea guvernantilor din vacanta, la finalul lunii august, se va decide daca cele doua proiecte de lege vor fi adoptate in aceasta toamna sau in iarna viitoare, cand pragul de validare al referendumului va cobori la 30%.

3 thoughts on “Daca nu e razboi, cautam motiv sa facem unul

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s