Masoneria – un cult al zeilor

Citind cartea istoricului Constantin Daniel – “Misteriile lui Zamolxis” am gasit la capitolul VI o serie de descrieri a modului de realizare a cultelor pagane. Mai jos va las un citat din cartea mai sus amintita.

“2. Secretul in misterii (Cap VI – Misteriile in cultul divinitatilor din antichitate)

Grecii justificau secretul si taina ce inconjurau misteriile printr-o serie de argumente pe care le enumera Victor Magnian:
1) Naturii ii place sa se ascunda;
2) Adevarul nu poate fi cunoscut fara efort;
3) Adevarul ofera o mare putere celor ce il poseda si, de aceea, nu trebuie cunoscut de oamenii josnici. Adevarul depaseste puterea de intelegere a oamenilor obisnuiti;
4) Adevarul nu trebuie comunicat decat oamenilor bine pregatiti si probati;
5) Caracterul secret confera o valoare mai mare invataturilor primite si face ca initiatul sa li se ataseze in mai mare masura;
6) La multe popoare si civilizatii au existat societati secrete, in cadrul carora se transmiteau invataturi si practici. Acestea corespund unei tendinte specifice a sulfletului omenesc. Societati secrete au existat la pieile rosii, la negrii din Gabon, la arabi in Polinezia, la druizi cat si in Europa Occidentala.”

Trebuie sa mentionez (pentru cei care nu au citit cartea) faptul ca slavirea zeilor era/este un cult al misteriilor, in care adevarul era ferit de oamenii de rand, total opus misticismului. Cei care doresc sa afle cum erau initiati “alesii” in cultul misteriilor sa citeasca “Misteriile lui Zamolxis”, capitolul VI, dar preferabil sa citeasca intreaga carte. Dupa ce vor face aceasta sa urmareasca acest documentar si sa-mi spuna si mie daca ei observa diferente (ma refer la cele de esenta, nu doar la cele practice).

http://www.trilulilu.ro/video-politica/masoneria-sau-joaca-de-a-dumnezeu-documentar

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s