Ion Gavrila Ogoranu

Despre Ion Gavrila Ogoranu si faptele sale am aflat vizionand cateva documentare “Memorialul Durerii”. Am ramas totusi profund emotionat cum un om, la cea perioada mult mai tanar ca mine, a tinut piept terorii rosii.

Ion Gavrilă Ogoranu s-a născut în anul 1923 într-o familie românească cu şase copii, în Ţara Făgăraşului. A învăţat la liceul “Radu Negru” din Făgăraş, unde a fãcut parte din Frăţia de Cruce “Negoiul”. A urmat timp de patru ani cursurile a două facultăţi: Facultatea de Agronomie din Cluj şi Academia de Înalte Studii Economice Braşov. A făcut armata la 12 Vânători de Munte (pentru un timp participând la frontul de apus) şi la Şcoala Militară de ofiţeri Câmpulung Muscel.

S-a angajat ca luptător anticomunist şi în facultate, la Cluj şi la Braşov. S-a încadrat cu întreaga viaţă deplin şi pentru totdeauna în Rezistenţa armată anticomunistă, conducând şapte ani Grupul Carpatin Făgărăşan. În această calitate a desfăşurat un parteneriat militar cu NATO anticomunist în anii 1951-1954. Pentru lupta sa a fost condamnat de instanţele comuniste în contumacie la zeci de ani închisoare şi, la urmă, de două ori la moarte. Timp de 29 de ani, organele securităţii nu au putut să-l captureze. Prins în 1976, a fost salvat de la execuţie la intervenţia directă a preşedintelui american, Nixon.

După 1989 s-a implicat participativ în viaţa socială şi politică, a devenit preşedinte al Partidului Pentru Patrie, şi a desfăşurat o intensă activitate publicistică.

A decedat la 1 mai 2006 după ce şi-a petrecut bătrâneţile în satul Galtiu, comuna Sântimbru, jud. Alba. (sursa ogoranu.ro)

Aici va las un film romanesc despre cum a luptat acest erou-partizan, impreuna cu alti Romani, pentru obtinerea libertatii Romaniei de sub jugul comunist. Filmul se numeste  “Portretul luptatorului la tinerete” (eu l-am gasit si sub numele “Brazii se frang, dar nu se indoiesc”) si are o distributie deosebita.

2 thoughts on “Ion Gavrila Ogoranu

  1. nu am putut vedea filmul deoarece singurele mele boxe sunt cele de la laptop si nu se aude insa am gasit asta http://www.youtube.com/watch?v=AdxkrbiwXv4 :(((((((((((((((( vai este cutremurator :((((((((((((((((( nu mai pot asculta testamentu ca ma bufneste plansu :(((((((((
    si ii foarte real fara umbra de fatarnicie si cu cata modestie povesteste. :((((((((((((( vaiiiiiiiiii acei tineri chiar si-au iubit radacinile si tara.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s