Biserica Stiintifica

Dupa experienta cu ateii si dupa ce am mai vizualizat o serie e documentare stiintifice cu rol informativ, dupa ce am mai citit o serie de articole stiintifice cu rol informativ, am tras o concluzie: la finalul lor, toate acestea intrebau retoric de ce spiritualitatea nu-si invata adeptii despre aceste posibilitati pe care “stiinta” le-a desoperit si le va mai descoperi? Am pus “stiinta” in ghilimele pentru ca eu am o mare nedumerire si va voi explica imediat.

Sa ma intorc la intrebare: de ce oamenii de stiinta, in special cei atei, isi raporteaza mereu munca la Divinitate sau mai bine zis la crestinism, pentru ca suntem intr-o sfera a crestinismului? Daca veti avea vreodata ocazia sa discutati cu atei veti observa un lucru: ei niciodata nu vor face distinctia intre latura umana si latura reala, fizica, a omului. Pentru ei e una singura. Ei nu vor face distinctia intre stiintele de natura umana: artele, psihologia, logica argumentarii, istorie, teologie etc si stiintele de natura reala: matematica, fizica, chimia, astronomia, medicina. Pentru ei nu exista “stiinte”, ci doar “Stiinta”, scrisa cu litera mare. In primul rand Dumnezeu, prin teologie stiinta care studiaza spiritualitatea, ne invata sa ne descoperim sufletul, iar prin posibilitatile infinite ale sufletului putem avea grija de trupul nostru.

E putin, dar suficient cat sa credem ca acesti atei isi fac o credinta proprie, bazata pe NIMIC.

De ce afirm asta? In randul oamenilor a aparut o notiune prin care cei mai rasariti sunt denumiti oameni destepti. Curios este ca oamenii impart si sunt de acord ca un om devine destept numai dupa ce are o experienta morala si practica solida in viata sociala. In randul ateilor a aparut notiunea de inteligent. Un om este inteligent prin nastere si de obicei apare in familiile de oameni cu radacini intelectuale solide. Totodata ateii considera ca nu oricine poate fi inteligent, ci acei oameni inteligenti au o gena care ii particularizeaza de restul muritorilor. Crestinismul, dar si celelalte culte spirituale, impartasesc de mai bine de 2000 de ani, vorbind de crestinism, si mai bine de 6000, punand in calcul iudaismul, o notiune pe cat de valoroasa, pe atat de putin dorita de oameni: INTELEPCIUNEA.

Sa ne uitam putin in istorie: cati conducatori de popoare nu au fost destepti sau inteligenti? Cati oameni de stiinta nu au fost destepti sau inteligenti? Cati medici, in prezent, nu sunt destepti sau inteligenti? Foarte multi. Dar nu toti au scopul de a realiza lucruri benefice pentru umanitate si pentru mediu. Cati medici, in ziua de azi, nu fac experimente pe proprii pacienti fara a-i informa de aceste experimente? Cati oameni destepti sau inteligenti nu fac tot ce le sta in putinta sa obtina beneficii personale cat mai mari in actiuni caritabile sau actiuni de voluntariat?

Un sfat primit de la un batran era ca un conflict dur intre doi oameni il poti aplana usor si pe termen lung sau chiar il poti incheia definitiv. Un conflict dur intre trei oameni il poti stinge. Dar daca esti destept (sau inteligent) poti folosi pe unul din cei trei si sa obtii ceva foloase. Diferenta cea mai mare o va face omul intelept: el poate opri definitiv un conflict dur intre o mie de persoane, fara a face victime, facandu-i pe toti multumiti si, mai presus de orice, nu va cauta sa obtina beneficii personale. Prin urmare, intelepciunea este o caracteristica de natura umana a omului, dar si a altor vietuitoare. Intelepciunea o poti descoperi in animale, in plante, in apa. Intelepciunea va insotii intotdeauna sufletul celui ce o poarta.

Eu sunt adept al crestinismul ortodox. Nu pot sa devin ateu pentru ca eu cred in suflet si in nemurirea lui. Nu de putine ori am auzit ca secretul muncii unui om consta in a pune suflet in ceea ce face. Vreau sa va spun ca acesta este cel mai mare secret al lumii. Ca drept dovada eu propun un mic experiment: o luam pe bunica de la tara si pe un mare profesor universitar ateu sau profesoara. Ambii oponenti sa fie de aceasi varsta. Amandurora le vom da aceeasi reteta de gogosi. La final se va vedea ca cele facute de bunica de la tara mai au ceva in plus ce le confera o anumita bunatate. Acel ceva in plus este sufletul acelei femei.

Uitati-va in jurul vostru si veti observa foarte multi oameni care spun ca alimentele din magazin nu sunt ca acelea facute in casa. De ce? Credeti doar ca originea materiei prime face diferenta? Eu va spun ca nu. Conteaza daca pui sau nu  suflet in ceea ce faci. Eu am incercat acasa sa fac diverse alimente obtinute atat din carne obtinuta in sistem industrial, cat si din carne obtinuta in sistem gospodaresc. Aprecierile au fost aceleasi din partea celor care le-au degsutat, si chiar nu au facut nici o diferenta intre unele si altele.

Uitati-va la un interviu al unui ateu cum isi va explica el mare descoperire. El va folosi o serie de termeni greoi si o modalitate de exprimare greoaie. Va prezenta descoperirea unei mase largi de oameni asa cum o prezinta intr-o aula universitara in prezenta lumii academice. Va intreb pe cei ce ati fost la diverse simpozioane: cati dintre voi nu ati fost plictisiti de prezentari si ati iesit la o tigara sau la o cafea ca va lua somnul? Cati dintre voi nu ati vazut cum profesori din auditoriu isi consultau telefoanele sau cascau mai-mai sa le plesneasca falcile? De ce? Pentru ca acel om nu prezenta importanta descoperirii lui, ci prezneta pentru a arata cat de inteligent este. Un om intelept intr-un singur discurs va reusi sa faca sa inteleaga oameni de pe toate nivele sociale, psihologice sau cum le vreti voi sa le clasificati. Uitati-va la Dan Puric. Nu cred ca est om care sa nu-l inteleaga. A or fi ateii, deoarece Dan Puric vorbeste despre Dumnezeu, iubire, fericire, umor si multe alte trairi ale omului de rand. Iar ateii daca nu cred in Dumenzeu, ei nu cred nici in ele, daca nu le prezinti o dovada ADN a acestor trairi.

Sa ma intorc la titlul articolului. Atat timp cat ateii se vor raporta mereu la crestinism, atat cat vor aduce insulte grobiane la adresa crestinilor, ei nu vor decat sa isi faca propriul cult religios bazat pe nimic si nu vor decat sa stranga adepti rupandu-i din randul celor care au in fata Adevarul. Pana si intelepciunea populara, bazata pe ortodoxism, spune ca “Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si-n traista”. Nu fa nimic pentru ca face tehnologia pentru tine. Nu gandi nimic pentru ca gandesc altii pentru tine. Nu cauta remedii, stai linistit, pentru ca avem medicamente. Lasa prostiile cu plantele de pe varf de munte. Ca un limitat la minte se va duce sa le culeaga si sa mai creada in efectul lor.

In privinta aceasta vreau sa va spun o intamplare din viata mea. Dupa Anul Nou, tatal meu a avut probleme serioase cu reumatismul. Mana dreapta si piciorul stang il durea ingrozitor si erau umflate si rosii. Am mers la medicul de familie si i-a recomndat o serie de medicamte: injectabile, pilule si creme. Chiar daca acele simptome trecura, el inca mai simtea o stare de disconfort interior. La circa 20 de zile, problemele au reaparut. Alt tratament si alte medicamente. Efectele au fost aceleasi. Dupa circa doua saptamani de bine, sa-i zicem asa, iar au aparut durerile. Dupa ce cheltuiese suficient de multi bani pe acele medicamente, tata a pus mana pe o carte, ingalbenita de timp, de tratamente naturiste. Remediile le gasise: erau plante pe care mama le stranse de prin gradina si de pe camp. A facut o serie de cure cu ceai si comprese din plantele adunate. Are mai bine de o luna in care tata nu a mai avut acele dureri si in plus nici junghiuri specifice reumatismului nu a mai avut.

Prin urmare tind sa cred ca tata nu s-a vindecat doar datorita remediilor, ci si faptului ca a pus si sufletul sau in calea vindecarii trupului. Cand lua acele medicamente mereu il auzeam spunand printre crasnete de dinti: “Nici nu mai stii ce sa crezi! Dai bani si cand ai treaba iar te doare.”

Prin urmare, de ce sa cred in nimic cand eu am suflet? De ce sa cred in nimic cand parintii mei au suflet? De ce sa cred in nimic cand toti din jurul meu au suflet?

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s